Janković: Srbija neće postati zemlja fantomki i straha

Šabić: "Kad vam neko kaže da će vas usrećiti tako što će napraviti aranžman sa nekim stranim partnerom a da neće da vam pokaže ugovor, on vas vuče za nos"

10. dec 2016

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je večeras u Novom Sadu da Srbija nije i neće postati “zemlja fantomki i straha”, jer ima građane koji to neće dozvoliti.

“Nema van Srbije – ni u Briselu, ni u Pekingu, ni u Vašingtonu, ni u Moskvi – ljudi koji će da skinu grčeve sa naših lica, to možemo samo mi ovde”, rekao je Janković, nakon što mu je dodeljena nagrada „Dobar primer Novog optimizma“, u klubu Fabrika Studentskog kulturnog centra Novi Sad

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocenio je da je ideja o demokratiji u Srbiji redukovana na ideju o višepartijskom sistemu.

“U takvom društvu vodi se bespoštedna borba bez ikakvih ograničenja u političkoj areni, a građani su kolateralna šteta. Kad vam neko kaže da će vas usrećiti tako što će napraviti aranžman sa nekim stranim partnerom a da neće da vam pokaže ugovor, on vas vuče za nos”, kazao je Šabić.

Advokat Slobodan Beljanski rekao je da je autoritarna vlast smatra Jankovića i Šabića konkurentnim i subverzivnim.

“Ovo je društvo u kome rukovodeći princip nije zakonitost, već politički oportunizam, u kome se reputacija stiče dodvoravanjem, u kome se spletkama i ruženjem a ne argumentima uklanjaju kritičari, u kojem se karijere grade ne uz pomoć znanja i sposobnosti, već zahvaljujući pripadanju ili priklanjanju partijama na vlasti. Kritikovati takvo društvo znači neprestano stavljati na kocku i sopstvenu sigurnost”, kazao je Beljanski.

Prema njegovim rečima, ćutanje je jedan od uzroka dobrovoljnog ropstva, pored navike i nastojanja tiranina da zaglupljuje podanike.

“Poluinteligenti nisu u stanju ništa da stvore, ali uživaju u činjenju zla drugome. Videli smo to nedavno u Skupštini Srbije, kada su kudili Jankovića i Šabića. A Janković i Šabić su jedan od razloga da Srbija dobija prelazne ocene u putu ka EU”, rekao je Beljanski.

Pokret Novi optimizam već 12 godina dodeljuje priznanje “Dobar primer Novog optimizma”, povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga