Janković: Spaljivanje zastave jeste destrukcija i nasilje

Niko nema prava kad god poželi, kad god se sa nečim ne slaže, da se bavi destrukcijom, nasiljem

17. mar 2012

Komentarišući javno spaljivanje zastave Vojvodine, koju su pripadnici organizacije „Naši“ izveli prethodnih dana u Novom Sadu i Bačkoj Palanci, i najavu da će to činiti i narednih dana zbog toga što je jedan njihov pripadnik prekršajno kažnjen, tačnije odgovarajući  na pitanje da li ovaj događaj može da se smesti u kontekst ugrožavanja nečijih prava, Saša Janković, zaštitnik prava građana, Republike Srbije je za Radio-televiziju Vojvodine (RTV) izjavio:

„Možemo da ga smestimo jedino u kontekst ugrožavanja prava svih građana Srbije da se bave svojim životom i svojim poslom, a da institucije rade svoj posao i da niko nema prava kad god poželi, kad god se sa nečim ne slaže, da se bavi destrukcijom, nasiljem. Dakle, konkretnije rečeno, ako je neko osuđen pravosnažnom odlukom ne može se govoriti o kršenju njegovih ljudskih prava. Može se govoriti o nasilju koje smo decenijama tolerisali i danas ne možemo da podvučemo jasnu liniju, ne možemo da podvučemo brzu liniju. Paljenje zastave je čin vandalizma, čin mržnje, postoje načini kako se protiv nepravičnih sudskih odluka može boriti. Ovo nije jedan od takvih“.

Podsećajući na spornost organizacije „Naši“, „sa stanovišta ideologije koju promoviše“, autorka i voditeljka emisije „Jedan na jedan“ je pitala Jankovića u  kojoj meri je sve ovo „posledica  neregulisanja institucionalnog i društvenog odnosa prema ovakvim organizacijama?“

„Nama su usta puna ljudskih prava, ali kada pitate ljude zaista šta to znači oni to ne znaju. I nije ni čudo zato što u našem obrazovnom sistemu, u obrazovanju državnih službenika,  nema ni pomena o ljudskim pravima. I onda se pod ljudskim pravima podrazumeva i ono što nije. Dakle, kada bi znali da naša prava imaju granicu, a da su ta prava omeđena pravima drugih znali bi, recimo,  da ne možemo da izađemo na ulicu i da govorimo izraze mržnje i da   se pozivamo na slobodu izražavanja“, odgovorio je Janković.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga