Janković: Sarađivaću sa svima koji dele civilizacijske i demokratske vrednosti

"Sutra će se protesti opet pojaviti još silovitiji"

07. maj 2017

Bivši ombudsman i predsednički kandidat Saša Janković izjavio je da će vrlo brzo formirati politički pokret i da će sarađivati sa svakim ko iskreno deli civilizacijske i demokratske vrednosti koje su u Srbiji ugrožene, kao i sa onima koji ne sarađuju sa sadašnjom vlašću.

„(Sarađivaću) Sa svakim, bez obzira na veličinu, ko iskreno deli civilizacijske i demokratske vrednosti koje su nam ugrožene i ko ne sarađuje ili ne priželjkuje otvorenu ili prikrivenu saradnju sa sadašnjom vlašću“, rekao je Janković u intervjuu za današnje izdanje lista Blic.

Upitan da li može biti stožer konzistentnijeg opozicionog delovanja, Janković je rekao da se ne trudi da se nametne kao lider opozicije.

„To pojedinci vide kao nedostatak mog političkog isustva da ‘iskoristim priliku’, a ja kao dokaz da oni ne mogu da promene svoje političke manire koji su sa razlogom prezreni“, naveo je Janković.

On je rekao da će podići potpuno novu političku organizaciju, „a da li će je rukovodstvo starih videti kao protivnika, konkurenciju, naivčinu koju treba iskoristiti ili će se okrenuti iskrenoj saradnji radi smene loše vlasti i Srbije iz pretpolitičkog društva – vreme će pokazati“.

Govoreći o protestu „Protiv diktature“, Janković je rekao da nije siguran da se protest rasplinuo, već da je utopljen u razočaranje što masovnost, duhovitost, pozitivnost i šetnja nisu zaustavili put ka otvorenoj diktaturi.

„Sutra će se protesti opet pojaviti još silovitiji, a ko zna šta će biti okidač“, rekao je Janković i dodao da režim čini ogromnu štetu zemlji što odbija da shvati koliko je protest iskren i što svoje građane naziva plaćenicima i konstantno se trudi da ih poveže sa stranim služabama i od njih pravi navodne državne neprijatelje.

Upitan zašto evropske vlade i Brisel povlađuju ovdašnjem režimu on je kazao da im socijalna pravda, dobrobit građana Srbije i demokratija u Srbiji nisu baš prvi prioritet jer imaju i prečih problema, zbog čega pričaju o održavanju stabilnosti na Balkanu.

„Dakle ne dirajte ništa dok se mi bavimo sami sobom“, kazao je Janković.

On je naveo i da su neki od njih direktno i učestvovali u izgradnji pojedinih lidera u Srbiji i stranaka i sada ne prihvataju odgovornost za pogrešne procene i projekte.

„Žele da ih održe dok ne promene zaduženje, a posle će se problemima, nagomilanim, baviti neko drugi“, dodao je Janković.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga