Janković sam odlučio da putuje u Oslo

Janković je odlučio da otputuje u Oslo pošto je shvatio da apel ministru spoljnih poslova da se preispita odluka o neprisustvu ceremoniji nije bio prihvaćen.

10. dec 2010

Zaštitnik građana Saša Janković saopštio je danas da je odlučio da otputuje u Oslo na uručivanje Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjabou kad je shvatio da ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić nije prihvatio da preispita odluku o neprisustvu predstavnika Srbije toj ceremoniji.

„Kao nezavisni državni organ nadležan da se stara o zaštiti i unapređenju ljudskih prava, Janković je odlučio da otputuje u Oslo pošto je shvatio da apel ministru spoljnih poslova da se preispita odluka o neprisustvu ceremoniji nije bio prihvaćen. Janković je sa Jeremićem razgovarao u sredu, 8. decembra, a odluku doneo dan kasnije odnosno juče“, kaže se u saopštenju Kancelarije zaštitnika građana.

Janković je podsetio da konstantno insistira na nezavisnosti Zaštitnika građana od prvog dana izbora na tu dužnost i da „može samo da žali zbog netačnih interpretacija o tome kako je, i na čiju odluku, došlo do njegovog puta u Oslo“.

„Pošto put više nije bilo moguće organizovati redovnim saobraćajem, Jankoviću je u poslednjem momentu ponuđen avion Vlade Srbije kao i logistička pomoć ambasade u Norveškoj. Takođe, zamoljen je da na skupu prenese lične izraze poštovanja predsednika
Vlade, što je sve sa zadovoljstvom prihvatio“, kaže se u saopštenju.

Zaštitnik građana ističe da je odlučio da prisustvuje ceremoniji koju organizuje norveška Nobelova fondacija jer je široko prihvaćeno da ljudska prava nadilaze svaku politiku, a posebno jer je ovogodišnji laureat običan građanin, a ne državnik ili političar.

„Zaštitnik građana je, prema Ustavu Srbije, jedan od najviših državnih organa, samostalan i nezavisan od izvršne i drugih vlasti, a Zakon o Zaštitniku građana propisuje da niko nema pravo da utiče na njegov rad i postupanje“, podseća se u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga