- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Janković: Sa Vučićem pregovori samo o mirnoj predaji vlasti

U slučaju usvajanja predloženog Zakona o BIA, Srbija više neće imati nacionalnu bezbednost, već će se vratiti na koncept državne bezbednosti i kreiranja „pretorijanske garde“, koja „održava na vlasti jednu stranku“, ocenio je predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković.

On je FoNetu izjavio da bi „svaki stručan direktor Agencije bežao od situacije da sama Agencija utvrđuje bezbednosnu politiku, bezbednosne prioritete, strategiju i da za to opredeljuje resurse“.

Agencija to ne bi trebalo da radi, to je posao nekih drugih organa, to je deo bezbednosne politike zemlje, u koju moraju da budu uključena ministarstva spoljnjih i unutrašnjih poslova, civilni sektor i neke druge institucije i instituti, objasnio je Janković.

Kako sagovornik u seriji intervjua „Evropa bez rukavica“, on je predvideo da bi predložene zakonske promene otežale kontrolu, jer „ne bi bilo moguće uporediti legitimitet odluka BIA sa odlukama drugih nadležnih organa, pošto bi Agencija sama sebi propisivala i zadatke i resurse i način izvršavanja aktivnosti“.

Pozivajući se na Monteskjea, koji je u „Duhu zakona“ pisao o bolestima društva, Janković je ukazao da je jedna bolest kada se zakoni ne primenjuju, a druga, neizlečiva, kada se zakonima unose pogubna rešenja.

„Ovo je taj slučaj, koji formalizuje pogubna rešenja za nacionalnu bezbednost“, tvrdi Janković, koji se boji “da ćemo, posle ovoga, morati da resetujemo ceo sistem bezbednosti“.

On je, uz ogradu da o tome postoje još nepotvrđene informacije, pomenuo i da je napravljen jedan sporazum o saradnji između vojske i policije, ne navodeći izvore svojih saznanja, ali je ocenio da je, „ukoliko je to tačno i ukoliko policija stavlja svoje resurse na raspolaganje Vojsci Srbije, to strašno“.

Prema rečima Jankovića, misije vojske i policije drastično se razlikuju, jer se vojska bavi neprijateljima od kojih brani Srbiju, a policija se bavi građanima Srbije, koji nekad odu sa druge strane zakona, ali joj nisu neprijatelji.

Ako se te dve organizacije spoje u jednu i pomešaju resurse, „jedna jedina posledica nastaje – građani postaju neprijatelji“, predočio je Janković i upozorio da „bi, u tom slučaju, naš sistem bezbednosti postao najveća pretnja svojim građanima“.

Na pitanje zašto se umešao u sukob funkcionera SNS u Subotici, Janković je uzvratio da nije reč o internom sukobu i da je potpuno svejedno ko je žrtva, jer se radi o nasilničkom, mafijaškom ponašanju i rečniku nosilaca javne funkcije.

„I to nije izuzetak, upravo je to prava slika vlasti u Srbiji“, ocenio je Janković i precizirao da su unutarstranački i lični odnosi u SNS potpuno nebitni i da on i ne zna ko je Vladimir Polovina, ali „zna da gradonačelnik jednog grada ne sme da se ponaša mafijaški i da policija ne sme da zadržava žrtvu, ma ko to bio, već mora da sprovodi zakon“.

U odgovoru na pitanje da li je svestan da je, posle raskida PSG sa DS, lider SNS mogao da otvori šampanjac, Janković kaže da ne misli da je tako.

„Mi nismo politički kalkulisali da li je ta odluka za nas dobra ili loša. To je bilo pitanje principa i poštovanja dogovorenog, a to je da nema ni posredne, ni neposredne saradnje sa Vučićem, uz slaganje oko poštovanja demokratskih vrednosti“, precizirao je Janković.

U odgovoru na pitanje da li prekid saradnje sa DS konačan, on kaže da ne želi da se bavi partikularnim odnosima PSG i pojedinačnih partija i napominje da su „stvari postavljene principijelno“.

„Onaj ko smatra da je korisno o bilo kojoj temi sarađivati sa Vučićem, ne može sarađivati sa Pokretom“, izričit je Janković, ali dopušta jednu iznimku.

„Samo jednu temu izuzimamo. Kada dođe momenat, pregovaraćemo, odnosno imaćemo dijalog sa Vučićem o mirnoj predaji vlasti, zato što niko od nas ne može da zamisli Aleksandra Vučića kako kaže ‘izgubio sam izbore, vidimo se u nekom drugom filmu'“, uveren je Janković.

On se boji „da ćemo morati da doživimo taj momenat, kada razgovaramo kako da Aleksandar Vučić ne zapali Srbiju, kao šahista koji želi da poruši sve figure kada vidi da gubi partiju“, što će biti „obaveza najvišeg ranga“.

Govoreći o beogradskim izborima, saradnji sa Vukom Jeremićem i nastupu opozicije, Janković je napomenuo da je „priča o kolonama i zajedničkom ili odvojenom nastupu opozicije nametnuta manipulacija vlasti“.

On misli da je za uspeh na izborima u Beogradu i „smenu ove štetne i nepodnošljive vlasti bitno da nijedan glas građana ne bude izgubljen i da se svi zajedno borimo za izborne uslove“.

Prema rečima Jankovića, važno je i postarati se da grupacije, koje možda ne mogu da pređu cenzus, a ispunjavaju dva uslova – vrednosni i nesaradnje sa Vučićem – ne ostanu ispod cenzusa, kako ti glasovi ne bi bili izgubljeni.

„Druga stvar je da se unapred obavežemo, a stav našeg Predsedništva o tome već postoji, da ćemo onog među nama kome građani daju najviše poverenja, prihvatiti da daje ton politike za budućnost. Dakle, ne moramo biti u formalnim koalicijama, ali ako neko ima veći legitimitet, veću podršku među građanima, treba da ga podržimo u političkom radu, kako bi smenili ovu vlast“, poručio je Janković.

„Ako bi svi to dogovorili“, rekao je Janković, „mogli bismo, ne samo da smenimo Vučića, već bismo i građanima omogućili da izaberu da li im se više sviđa pristup Pokreta ili Vuka Jeremića ili DS ili koga god“.

On ističe da može da sarađuje postizborno i sa DS ili bilo kojom drugom strankom, ukoliko ne sarađuje sa Vučićem i ako se kreće u demokratskim vrednosnim okvirima.

Na pitanje o bojkotu izbora, ako ne bude fer i demokratskih uslova izborne trke, Janković je odgovorio da bi to „bio razlog da Vučić otvori šampanjac“ i da opozicija mora da se bori za izborne uslove.

Upitan o scenariju da paraleno sa beogradskim izborima bude raspisan i referendum o Ustavu, Janković upozorava da bi to bila vrhunska manipulacija, jer je Vučiću jasno da sa „Vesićem i Malijem ne može da ostvari rezultat, pa mu je potrebno da nametne neku sasvim drugu priču, kako bi interese dva miliona ljudi podredio nekom drugom pitanju“.

Povodom spekulacija u vezi sa eventualnim učešćem Dragana Đilasa na izborima u Beogradu, Janković kaže da je sa Đilasom razgovarao i da su u kontaktu, na isti način na koji je u kontaktu i sa brojnim drugim ljudima na javnoj sceni.

„Koliko ja znam, on razmišlja o tome da li će se uključiti u politički proces“, rekao je Janković i poručio da je, kao „partner u ozdravljenju države i društva Srbije“, dobrodošao „svako ko je autentično, iskreno, protiv načina na koji Vučić upropašćava Srbiju i ko deli vrednosti PSG usmerene na izgradnju vladavine prava, demokratskih institucija, jednakosti pred zakonom, evropske budućnosti Srbije i fer izbora“.

A da li je Đilas takav, to „zavisi od njega i načina na koji će se ponašati, ako odluči da se vrati u politiku“, rekao je Janković i naglasio da Đilasu „ništa nije nudio, jer nije reč o političkoj pijaci“ i da se on ne bavi političkom trgovinom.

„Pričali smo o tome kakva su čija razmišljanja, kakva su naša razmišljanja, šta hoćemo. Ono što mogu da kažem je da je on rekao da razmišlja šta da radi. Kada bude znao, pretpostavljam da ćemo imati elelemente za dalju priču“, zaključio je Janković.

(FoNet)

Podelite ovu stranicu!