Janković: Opozicija sam svakome ko sebe pomeša sa državom

Savamala je paradigma pogrešnog puta ka napretku

02. nov 2016

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da posao ombudsmana radi na način utvrđen Ustavom Srbije i da je opozicija svakome ko sebe pomeša sa državom, a vlast sa neograničenom moći.

„Ustavom utvrđen posao Zaštitinika građana jeste kontrola rada organa vlasti – ne opozicije, medija ili građana (čak ni kada grubo krše zakon), već vlasti“, rekao je Janković u interjvuu za Danas.

On je napomenuo da svoj posao radi i na način kako ga rade u državama s neuporedivo većom tradicijom institucije ombudsmana.

„U najširem smislu, opozicija sam svakome ko sebe pomeša sa državom, a vlast sa neograničenom moći“, rekao je Janković odgovarajući na pitanje zašto mnogi u njemu, kao predstavniku nezavisne institucije vide glavnu političku snagu, a ne u strankama opozicije.

On je ocenio da vlast one koji se pozivaju na zakone, pravila, institucionalna red, ustav i zakonsku podelu nadležnosti, jednakost svih pred zakonom, poštovanje demokratske procedure – proglašava opozicijom.

„Da je samo to u pitanju, sa malo edukacije lako bi taj problem rešavali. Međutim, ovde je suština nešto drugo: ono što radi moja institucija, i još neke, sama vlast proglašava za opoziciono delovanje“, i to čini svesno, rekao je Janković.

Upitan kako vidi slučaj „fantomskog“ rušenja u beogradskoj Savamali, posle šest meseci od kada se desio, Janković je odgovorio: „Kao paradigmu pogrešnog puta ka napretku. Preko leđa pravne države, sigurnosti građana, integriteta institucija, poverenja, istine, zdravog razuma“.

„Vlast u Srbiji trebala bi da je dovoljno snažna da prizna svima očiglednu grešku, ispravi je i bez tereta krene dalje. Svaki dan je sve teže da se to uradi“, rekao je ombudsman.

Na pitanje kada će objaviti, ako odluči da iskoristi svoje ustavno pravo i kandiduje se za predsednika države, Janković je odgovorio: „Ako i kada i odlučim. Toliko puta sam to već rekao“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga