Janković o presudi za pobunu JSO: Da li su svesni šta su upravo uradili

"Viši sud je danas poručio pripadnicima oružanih snaga da mogu pod punom ratnom opremom da blokiraju ulice"

13. jul 2018

Predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković naveo je večeras na svom tviter nalogu da je oslobađajućom presudom Jedinici za specijalne operacije (JSO) za pobunu 2001. godine, sud pripadnicima oružanih snaga poručio da imaju pravo da naoružani blokiraju ulice kako bi izrazili nezadovoljstvo politikom Vlade Srbije.

„Viši sud je danas poručio pripadnicima oružanih snaga (vojska, policija, službe bezbednosti…) da imaju pravo da pod punom ratnom opremom, naoružani do zuba, blokiraju ulice da bi izrazili nezadovoljstvo politikom koju vodi Vlada. Da li su svesni šta su upravo uradili…“, naveo je Janković na svom tviter profilu.

Specijalni sud u Beogradu oslobodio je danas bivše pripadnike JSO optužene za organizovanje oružane pobune 2001. godine. Oslobodođeni su nekadašnji komadant JSO Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović, Veselin Lečić, Dragiša Radić, Vladimir Potić, Dragoslav Krsmanović, Mića Petraković.

Ulemek i Jovanović su osuđeni na po 40 godina zatvorske kazne zbog ubistva premijera Zorana Đinđića 12. marta 2003. godine.

Prema optužnici tužilaštva, JSO je od 9. do 17. novembra 2001. otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera, da prekinu pobunu.

Operativni deo JSO borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao autoput 10. novembra Novi Sad-Subotica, a 12. novembra autoput kroz Beograd kod Sava centra.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost JSO za primenu nasilja ako se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora Državne bezbednosti Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića. Takvim postupanjem JSO, bili su neposredno ugroženi bezbednost i ustavni poredak zemlje, navodi se u optužnici.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga