Janković: Moja obaveza je da branim državni poredak

"Osnovno pravo građana Srbije je da zakoni budu jednaki za sve"

23. nov 2016

Moja zakonska i ustavna dužnost je da branim državni poredak i nastaviću to da radim, izjavio je Zaštitnik građana Saša Janković, reagujući na zahtev poslanika Muamera Zukorlića da podnese ostavku.

Janković je poručio da je osnovno pravo građana Srbije da zakoni budu jednaki za sve i istakao da će nastaviti da brani to njihovo pravo.

„Citiraću reči gospodina Zukorlića: ‘Ovo je presedan da jedan zaštitnik građana brani državni poredak’. I mislim da je to najbolje objašnjenje onoga što ja zaista radim“, naglasio je Janković za FoNet.

On je ocenio da mu je Zukorlić uputio najveću pohvalu izjavom da brani državni poredak.

„Nastaviću da branim državni poredak, bez obzira na to o kome se radi i da li je reč o ljudima koji su na vlasti ili u opoziciji“, zaključio je Janković.

Zaštitnik građana rekao je i da ne može da komentariše napade na njega koje su, zbog ukazivanja na kršenje zakona zbog odbijanja rušenje nelegalne gradnje u Novom Pazaru, vodili predstavnici SNS i državni sekretar MUP Jana Ljubičić, s obzirom na nivo reči koje su izrekli.

„Način na koji su se obratili SNS i državni sekretar u MUP, obzirom na sadržaj, ton i nivo, nemoguće mi je da komentarišem“, rekao je Janković.

On je podsetio da su u saopštenjima i izjavama korišćene reči kao što su „lopuža“, „šibicar“ i slične, što ne može da komentariše.

Janković je potvrdio da je kao zaštitnik građana pokrenuo postupak kontrole rada MUP, posle pritužbe opštine Novi Pazar, koja je dobila akt policije da zbog „bezbednosne procene“ neće pružiti asistenciju u izvršenju sudske presude kojom se nalaže rušenje nelegalnog objekta bivšeg muftije Muamera Zukorlića, niti će sprečiti daljnje radove.

Postupak kontrole rada MUP je u toku, rekao je on.

Janković nije želeo da konkretno odgovori na novinarsko pitanje da li će se kandidovati za predsednika Srbije, ističući da je on zaštitnik građana i dok je na toj funkciji želi samo da kaže da svi izbori moraju biti održani u atmosferi da svako ima podjednaku šansu, kao i da svi punoletni građani imaju pravo da biraju i budu birani.

(FoNet)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga