Janković i Jeremić pozvali Vučića da odblokira parlament

"Ukoliko Vučić pozitivno ne odgovori na naše zahteve, preduzećemo zajedničke korake u odbrani ustavnog poretka"

02. mar 2017

Ove sedmice se desio državni udar, tražimo od Vučića da odblokira rad Skupštine i podnese ostavku na mesto premijera, rekao je budući predsednički kandidat Vuk Jeremić. Vučić je izgubio izbore jer se nije opredelio za demokratsku borbu, rekao je drugi kandidat, Saša Janković i pozvao vlast da vrati institucije gde im je i mesto.

Jeremić i Janković obratili su se danas novinarima u Skupštini Srbije povodom odluke predsednice parlamenta da se zasedanje prekine do okončanja predsedničkih izbora.

Jeremić je upozorio da se, za razliku od lažnih državnih udara o kojima se ranije govorilo, ove nedelje dogodio pravi državni udar suspendovanjem rada Narodne skupštine.

„Zahtevamo od Aleksandra Vučića da odblokira rad Skupštine, da podnese ostavku na mesto premijera, ukoliko se kandiduje za predsednika Srbije i da omogući fer izbore. Ukoliko Vučić pozitivno ne odgovori na naše zahteve, preduzećemo zajedničke korake u odbrani ustavnog poretka“, poručio je Jeremić, dodavši da se nada da „nećemo biti u prilici da pozivamo narod“

Pozivam vlast da vrati institucije tamo gde im je mesto, nadam se da nećemo biti u situaciji da pozivamo građane da nam pomognu, rekao je budući predsednički kandidat Saša Janković.

„Aleksandar Vučić je izgubio izbore, nije se opredelio da se u demokratskoj borbi nadmeće sa opozicionim kandidatima“, rekao je Janković.

On je istako da parlament mora da radi redovno i da izbori moraju da budu regularni, te da „onaj ko ih čini neregularnim, ruši Srbiju“.

„Ako je neko bio prozivan da podnese ostavku na svoju funkciju, to sam bio ja, minimum minimuma to treba da uradi i Vučić“, kazao je on.

 

U Skupštini je danas bilo nekoliko predsedničkih kandidata i predstavnika opozicije koji su iz protesta zbog blokade parlamenta održali konferencije za novinare nakon što je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković raspisala predsedničke izbore za 2. april.

Poslanici opozicije zatražili su danas održavanje fer i demokratskih predsedničkih izbora, ostavku premijer Srbije Aleksandar Vučića i nastavak rada parlamenta.

Lider pokreta „Dosta je bilo“ Saša Radulović rekao je da je kampanja skraćena jer postoji strah vladajuće većine da će izgubiti izbore.

„Za prikupljanje potpisa imamo 10 dana. Ozbiljni su problemi da samo zakažemo notare da budu dostupni za prikupljanje potpisa. Aleksandar Vučić sve što radi radi da bi sprečio fer izbore. On pokušava da suspenduje sve insitutucije sistema“, rekao je Radulović.

On je zatražio da Vučić podnese ostavku na mesto premijera i raspiše vanredne parlamentarne izbore.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak rekao je danas da su rokovi za izbore veoma kratki, da treba spuštati tenzije i „sačuvati hladnokrvnost“.

On je rekao i da će LSV večeras doneti odluku o tome da li će imati predsedničkog kandidata ili će podržati nekog od onih koji su već najavili kandidaturu.

Lider Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocenio je da je atmosfera u društvu izuzetno loša i da podseća na devedesete godine prošlog veka, tako da bi predsednički kandidati gradjanima umesto programa trebali da dele šlemove.

„Izbori su u normalnim zemljama prilika da se društvo menja na bolja a mi sada, kako stvari stoje moramo gradjanima da podelmo šlemove umesto stranačkih programa“, rekao je Jovanović.

(Autonomija, N1, Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga