Janković: Gradonačelnik Subotice je prava slika nasilne vlasti u Srbiji

"Mi više nemamo politiku, mi imamo nasilje"

29. avg 2017

Lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković zahtevao je danas da gradonačelnik Subotice Bogdan Laban iz Srpske napredne stranke podnese ostavku i ocenio da su pretnje i nasilje koje je je Laban ispoljio prema asistentu na Građevinskom fakultetu u Beogradu Vladimiru Polovini prava slika nasilne vlasti u Srbiji.

“Laban je prava slika vlasti u Subotici i vlasti u Srbiji, ali nije prava slika građana Subotice i Srbije. Čovek koji je pretučen je član SNS-a. Kako li se onda ponašaju prema opoziciji, ako se tako ponašaju prema svojim članovima? Mi više nemamo politiku, mi imamo nasilje, a građani treba da kažu ‘ne’ vlastima koje svoju vladavinu zasnivaju na nasilju”, rekao je Janković na konferenciji za novinare u Subotici.

Gradonačelnik Subotice i funkcioner SNS-a Bogdan Laban potvrdio je danas da je pretio Vladimiru Polovini da će mu “iščupati grkljan”, ali je demantovao optužbe da je tog čoveka i šamarao, i izvinio se zbog “neprimerenog” rečnika koji je koristio.

Laban i Polovina sastali su se u subotu u jednom subotičkom hotelu, navodno zbog plakata izlepljenih po celoj Subotici na kojima je pisalo “Bogdane, Bog je ljut”. Audio snimak na kojem se čuje kako Laban preti Polovini i verbalno ga vređa, kao i zvuci koji posdsećaju na šamaranje.

Saša Janković je poručio građanima da ne treba da dozvole da žive u strahu i da niko ne sme da bude žrtva.

“Pretpostavljam da ovakvih snimaka ima još mnogo u Srbiji, ali se ljudi plaše da ih dostavljaju. Koliko god se plaše građani, biće još više napadani”, kazao je Janković.

SVM se distancirao od ponašanja gradonačelnika Subotice

Gradska organizacija Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) se distancira od ponašanja gradonačelnika Subotice iz Srpske napredne stranke Bogdana Labana i njegovih izjava, izjavila je danas predsednica lokalnog odbora SVM-a Timea Horvat, koja je i zamenica gradonačelnika.

Ona je za Radio-televiziju Panon (Pannon) iz Subotice kazala da je “zapanjena neprikladnim ponašanjem” gradonačelnika.

Timea Horvat je dodala da grad Suboticu i gradsko rukovodstvo u proteklom periodu ovakvo ponašanje nije karakterisalo. “Imajući u vidu da se približava Dan grada, molimo Srpsku naprednu stranku da što pre razjasni situaciju, a nadležne organe da učine nužne korake”, rekla je Timea Horvat.

Bivši gradonačelnik Subotice i jedan od lidera Mađarskog pokreta Jene Maglai na istoj konferenciji za novinare zatražio je smenu gradonačelnika i rekao da se nikada u poslednjih 50 godina nije desilo da je neki gradonačelnik imao ovakav rečnik u Subotici.

“Osramotio je sebe, stranku i celu Suboticu. Sada se vidi pravo lice gradonačelnika, kao i ko vlada gradom, u ogoljenom obliku. Ukoliko Laban smatra da će se jednim izvinjenjem cela stvar rešiti onda se vara, insistiraćemo na njegovoj smeni”, rekao je Maglai.

Pozvao je opoziciju u Subotici da prestane da ćuti i optužio pojedine od njih da “šuruju i trguju” sa SNS-om. “Pojedini odbornici iz redova Lige socijaldemokrata Vojvodine i Demokratske stranke godinu i po dana nisu izašli za govornicu”, naveo je Maglai.

Pozvao je koalicionog partnera SNS-a, Savez vojvođanskih Mađara, da podnese zahtev za smenu gradonačelnika i dodao da nije dovoljno da se SVM samo distancira od njegovih postupaka.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga