Janković: Građani imaju pravo da reaguju

"Parlament je postao advokat Vlade, štiti je od kritika umesto da je kontroliše, mediji su pod kontrolom vlasti i tajkuna"

27. jan 2017

Ovo što ste se vi sada okupili treba da bude za svaku vlast najbolji impuls da radi još bolje, jer niste protivnici vlasti već hoćete da postupa po zakonu i pravu, da se osećate kao dostojanstveni građani koji dobijaju ono što plaćaju – poručio je sinoć zaštitnik građana Saša Janković u Zrenjaninu na tribini posvećenoj problemima sa centralnim grejanjem i prevelikim računima.

Skup su organizovali Pokret „Slobodni stanari Niša“ i Centar za zaštitu potrošača „Begej“ iz Zrenjanina, a podršku su pružili predstavnici udruženja građana Lokalni front iz Kraljeva i iz Bečeja.

„Toplana nije organ vlasti i ja ne mogu da kontrolišem rad ovih javnih preduzeća ali je tu država i nadležni organi, postoji Ministarstvo energetike. Od njih sam po pritužbi vaših sugrađana pokrenuo postupak kontrole nadležnog ministartsva, da vidimo šta je urađeno da pravo koje građani i potrošači imaju na papiru i po zakonu, bude i pravo koje se primenjuje a tu se misli na ugovore. Kada dobijete te ugovore već ste korak bliže ka ostvarenju fer odnosa, da plaćate ono što koristite i da svako u tom odnosu ima prava i obaveze. Taj postupak je u toku, krajem meseca ističe rok da ministartsvo dostavi podatke o tome šta je urađeno. Pre dve godine vodio sam postupak protiv elektrodistribucije zbog računa koje su građani dobijala a koji nisu bili ni transparentni niti su primedbe uvažene. Napravljeni su određeni pomaci. Mogu da obećam da će instuticija zaštitnika građana biti tu i neće uzmicati i insistiraće na osvarenju vaših prava“, rekao je Janković.

On je zamolio građane da budu zainteresovani i solidarni međusobno.

„Budite solidarni kao što ste danas, nemojte da čekate da problem zakuca na vaša vrata, već kada prepoznate problem kod komšija vi ustanite i uključite se. Kada imate bilo koji komunalni problem vi budite zajedno. Udruženja građana kao vaša su kontrolni mehanizmi, nezavisni kotrolori vlasti kao što je to ombudsam takođe. Sve to trenutno u neravnoteži i niko od nas ne uspeva do kraja da ostvari svoj posao. Kičma pravosuđa je odavno polomljena i ono se bavi sobom i refomom dok građani čekajuu na pravo. Parlament je postao advokat Vlade, štiti je od kritika umesto da je kontroliše, mediji su pod kontrolom vlasti i tajkuna. Ostali su samo građani, koji imaju pravo da reaguju“, poručio je Janković.

Predstavnici zrenjaninskih i niških udruženja ukazali su da se prava potrošača krše a jedini način da se netransparentno postupanje termoelektrana u Srbiji promeni je masovnost građanskih akcija.

„Tri su stvari iz našeg delovanja u Nišu pokazala da daju rezultate, to je masovnost naših akcija koje podržavaju građani, artikulisani i zakonom podržani zahtevi i institut prazne stolice u nadzornom odboru toplane. Sem uvođenja reda u toplane niakko se ne sme dozvoliti privatno-javno partnerstvo jer će to značiti novo isisavanje novca. Javni sektor je definitivno mesto gde se sudaraju interesi građana i takozvane političke elite na vlasti, jer drugih većih izvora finanasiranja nema. Idu izbori a oni koštaju, što smo videli i na primeru cenovnog udara na struju, što nije slučajno“, upozorio je prof. dr Đokica Jovanović iz Niša.

Zrenjaninka Bojana Budimlija navela je svoju apsurdnu situaciju, da sa nula potrošnje dobije račun od 21.500 dinara i da ne može da dokaže svoje pravo. Izneto je mnoštvo primera kako su građani oštećeni ali i predloga kako da se problemi reše. Dušan Kokot iz Centra za zaštitu potrošača „Begej“ pozvao je sve građane da izađu na proteste koji u organizaciji više udruženja građana počinju u Srbiji od ponedeljka, 30. januara.

U isto vreme, sa istom porukom, svakoga dana u 18 časova građani Srbije i potrošači energenata podsećaće svoje lokalne vlasti da su javna komunalna preduzeća njihova i da moraju raditi u korist građana a ne protiv njih.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga