Janković: Čuvajte zaštitnika građana, ja sam svoju misiju završio

"Čuvajte zaštitnika građana, trebaće vam"

06. feb 2017

“Čuvajte zaštitnika građana, ja sam svoju misiju ovde završio”, rekao je zaštitnik građana Saša Janković na večerašnjem prijemu povodom 10 godina postojanja te institucije.

Beogradski dnevni list Danas ranije je najavio da će Janković u utorak formalno podneti ostavku i krenuti u kampanju za predsedničke izbore.

Janković je obraćanje na skupu u Palati Srbija počeo pozivom svojim saradnicima, na čelu sa zamenikom Milošem Jankovićem, da stanu pored njega i rečenicom: „Ovo je zaštitnik građana, ništa nisam radio sam“.

Prema njegovim rečima, institucija ombudsmana počela je da radi u trenutku kada je bilo teško izgovoriti i njeno ime, a kamoli znati čemu ona služi.

„Srbija danas ima instituciju zaštitnika građana i ta institucija čuva dostojanstvo građana. Čuvajte zaštitnika građana, trebaće vam“, rekao je Janković.

Prijemu nisu prisustvovali predstavnici vlade i drugi državni zvaničnici. Prisustvovali su predstavnici nezavisnih institucija, međunarodnih organizacija i parlamentarne opozicije.

Obeležavanju 10. godine postojanja ove insitucije prisustvovali su poverenik za zaštitu informacija Rodoljub Šabić, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, ambasadori SAD Kajl Skot i Nemačke Aksel Ditman, šef misije UNHCR-a Hans Šoder, predsednici skupštinskih Odbora za ljudska i manjinska prava i Odbora za evropske integracije Meho Omerović i Marinika Tepić,  i lideri opozicionih partija Boris Tadić, Čedomir Jovanović, Dragan Šutanovac, Zoran Živković i Boško Obradović i poslanik Žarko Korać.

Rodoljub Šabić podsetio je da je ombudsman svoj rad počeo iz prostorija koje, kako je naveo, nisu bile dostojne ni samoposluge, a kamoli zaštitnika građana.

Deset godina kasnije, ovo je respektabilna institucija, ocenio je Šabić i dodao da je institucija rasla u komunikaciji sa građanima.

„Nije tajna da Saša Janković u krajnje dogledno vreme više neće vršiti tu funkciju, ali koliko god njegov doprinos uspostavljanju te institucije bio doslovno ogroman i važan, čak i kada Saša ne bude tu, mi ćemo imati instituciju i neko će, bogami, morati ozbiljno da se potrudi pa da njeno postojanje i egzistenciju dovede u pitanje“, kazao je Šabić.

Pravobraniteljica Hrvatske Lora Vidović istakla je veoma dobru saradnju sa Jankovićem, posebno u oblasti manjinskih prava i migrantskoj krizi. Izrazila je nadu da će se ta saradnja nastaviti u budućnosti.

Zamenik ombudsmana Miloš Janković, koji je misiju ove institucije opisao stihovima grupe Ekatarina Velika: „Ovo je zemlja za nas, ovo je zemlja za sve naše ljude, ovo je kuća za nas, ovo je kuća za svu našu decu“.

Saša Janković zakletvu je položio 23. juna 2007. godine, a na funkciju je reizabran u avgustu 2012. godine.

Ombudsman je od početka rada institucije imao 120.000 obraćanja i 40.000 formalnih pritužbi građana. Od početnih 1.000 pritužbi u 2008. godini u 2016. taj broj bio šest puta veći. Upućeno je oko 4.000 preporuka organima vlasti, kako bi otklonili uočene nedostatke u postupanju sa građanima, a više od 80 odsto njih je sprovedeno.

U duplo više slučajeva preporuka nije bila neophodna, jer je odmah po pokretanju postupka kontrole organ vlasti sam ispravljao problem. Pedesetak propisa promenjeno je na na inicijativu Zaštitnika građana, dok je neka veoma štetna zakonska rešenja Ustavni sud odstranio po predlogu Zaštitnika gradana iz pravnog poretka.

Drugi petogodišnji mandat Saše Jankovića ističe 4. avgusta.

(Tekst i foto: Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga