Janković: Bez saradnje u regionu nema izlaska iz siromaštva i jada

"Samo jedni drugima možemo pomoći da svi zajedno izađemo iz kruga kriminala, zaostalosti, korupcije i jada"

23. dec 2018

Srbija ne može biti stabilna bez stabilne Bosne i Hercegovine, izjavio je u Sarajevu bivši predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković, izrazivši uverenje da se bez najbliže saradnje zemalja, građana i društava ne može izaći iz kruga „siromaštva, jada, kriminala i zaostalosti“.

„Duboko sam uveren da ne može biti stabilna i prosperitetna Srbije bez stabilne i prosperitetne BiH“, kazao je Janković na redovnoj sesiji Kruga 99 na temu „Kako resetovati odnose Srbije i Bosne i Hercegovine?“, prenela je Anadolija.

Janković je rekao da bi posle četvrt veka pokušavanja, politike i političari zasnovani na ideologijama 90-ih godina ne bi trebalo da budu ti koji će zemljama i društvima ponuditi dobru perspektivu, niti to može biti međunarodna zajednica sama za sebe.

„Samo jedni drugima možemo pomoći da svi zajedno izađemo iz kruga kriminala, zaostalosti, korupcije i jada. Ničim nismo osuđeni na ovo što živimo desetinama godina“, rekao je Janković.

On je naveo da je povezivanje građana u oblasti kulture, sporta, obrazovanja, ekonomije, umetnosti i politike jedino što može naterati političke elite da promene stav.

„Onog momenta kad političke elite shvate da su ostale na repu događaja, da su takve kakve jesu, bespotrebne ili da su teg u nogama – tada će biti promenjene“, rekao je Janković i dodao kako sve zavisi od građana i kvaliteta udruživanja, a ne političkih elita.

Ukazao je i na potrebu shvatanja da nijedno društvo pojedinačno nema snage, ali kvalitet društava udružen ima potencijal da prevlada i tada će se političke elite menjati.

„Dok ne budemo imali ljude na vrhu država koji će, ispred BiH, Hrvatske, Srbije i drugih zemalja u regionu, stati zajedno i reći: ‘Što čvršća i stabilnija BiH, to bolje za Srbiju, što na Kosovu bolji život i kvalitetnije demokratske institucije, to bolje i za Bosnu i Srbiju'“, rekao je Janković i dodao da mi takve ljude nemamo na čelu, nažalost, već tri decenije ni u jednoj od naših država.

(N1/FoNet)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga