Janko Veselinović: Vučiću, zatvori Zadrugu i Farmu, umesto što zatvaraš poljoprivrednike

I DS osudio hapšenje poljoprivrednika

05. apr 2020

Predsednik Pokreta za preokret i jedan od osnivača Saveza za Srbiju (SzS) Janko Veselinović izjavio je da je „van pameti“ da se zbog epidemije ratari onemogućavaju da rade na njivi, gde nemaju nikakve kontakte sa drugim ljudima, dok se istovremeno omogućavaju snimanja emisija s agrarnim nazivima poput Zadruge i Farme.

Veselinović je danas, reagujući zbog hapšenja mladog poljoprivrednika u Silbašu kod Bačke Palanke, saopštio da se „ni jedan režim, ni jedan diktator“ nije do sada setio da onemogućava poljoprivrednike da obavljaju prolećne radove.

„Mnogi poljoprivrednici tokom dana, još uvek, rade na poslovima u gradu i nemaju mogućnost van policijskog časa da obrade svoje njive“, rekao je Veselinović i dodao da nema nikakvog objašnjenja zbog čega se prema njima i „svima drugima koji nas hrane“, vlast ponaša kao prema kriminalcima.

„U ime Pokreta za preokret, ali pre svega u ime zdravog razuma, pozivam vlast da ne koristi vanredno stanje za represiju zbog koje se zgrožava civilizovani svet i zbog koje Srbija opet liči na Srbiju iz 90-tih godine prošlog veka. Aleksandre Vučiću, zatvori Zadrugu i Farmu umesto što zatvaraš poljoprivrednike“, naveo je u pisanoj izjavi Veselinović.

On je pozvao ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da povede brigu o poljoprivrednicima, koji, kako je rekao, trenutno kupuju najskuplje gorivo na svetu, a iza ugla ih čeka policija, „kao dilere narkotika“.

Takođe, Veselinović je podsetio da je zatvaranjem pijaca onemogućeno da poljoprivrednici prodaju svoje proizvode i upitao da li je vanredno stanje ujedno i konačno uništavanje srpskog seljaka.

DS osudio hapšenje poljoprivrednika

Pokrajinski odbor Demokratske stranke za Vojvodinu najoštrije je danas osudio hapšenje i kažnjavanje poljoprivrednika u Silbašu i naveo da se to desilo uprkos izjavi ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da poljoprivrednici koji su na njivi ili na putu od njive do kuće u periodu kada je kretanje zabranjeno imaju dozvolu za kretanje.

“Iako postupajući po smernicama ministra Nedimovića, poljoprivrednik iz Silbaša je juče po povratku kući sa atara uhapšen i istog dana odlukom Prekršajnog suda u Bačkoj Palanci kažnjen sa 50.000 dinara. Uz očigledno zbunjivanje poljoprivrednika, ovakva ekspresna presuda ide u prilog daljem zastrašivanju svih građana i ostaje nejasno koliko ovakva postupanja doprinose borbi protiv zarazne bolesti kovid-19”, navodi se u saopštenju za javnost.

DS je zatražio da se pod hitno jasno definišu i saopšte mere kretanja poljoprivrednika, imajući u vidu pre svega važnost prolećnih poljoprivrednih radova koji se odvijaju na skoro pet miliona hektara obradivog zemljišta, kao i strateški značaj poljoprivrede za Srbiju.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga