Janjić: Vlasti guraju novinare na propagandne noževe

"Dužnost vlasti je da stvori uslove da svi koji iznose svoja mišljenja javno budu zaštićeni, a ne da generiše pretnje"

13. feb 2018

U pogledu slobode govora i medijskih sloboda najvažnije je da vlasti prestanu da tretiraju medije kao političke protivnike i da ih guraju na propagandne noževe, rekao je Dragan Janjić, glavni i odgovorni urednik novinske agencije Beta.

Izjave državnog sekretara u Ministarstvu informisanja Aleksandra Gajovića su „grozna stvar“. „Kad imamo ubijene novinare, nerešene slučajeve tih ubistava, pretnje, napade na novinare generisane optužbama, a državni funkcioner koji je direktno zadužen za medije izađe sa izjavom – neka se novinari sami štite, onda to može da se i čita i – pazite šta pričate, pa vas neće napadati“, kazao je Janjić gostujući na N1.

Premijerka Ana Brnabić je trebalo da reaguje na drugi način na izjave Gajovića i kritike medijskih udruženja na njih.

„Mogli smo da čujemo neku reč u prilog zaštiti novinara i neki stav drugačiji od pristupa da oni nemaju veze sa tim. Izvršna vlast ima itekako veze, njena dužnost je da stvori uslove da svi koji iznose svoja mišljenja javno budu zaštićeni“, kazao je Janjić.

Posle pretnji na društvenim mrežama, nakon što je napisao na tviteru da je ubistvo Olivera Ivanovića političko, a njegovo ime na konferenciji za novinare pomenuo predsednik Republike Aleksandar Vučić, Janjić kaže da se osećao dosta neprijatno i da je njegov stav da je predsednik generisao te prenje.

„Pretnje su došle nakon njegove izjave, njemu se nije svideo taj tvit, verovatno je bio zabrinut da bi mogla da bude vođena kampanja u pravcu toga da je Srbija odgovorna, i potpuno nepotrebno je to učinio javno vidljivim, jer sve što on kaže slušaju svi“, kaže Janjić.

„A sve se dogodilo na neistini, nije tačno da sam vlasti optuživao da su odgovorne za ubisto Ivanovića, niti imam argumenata za to. Ono što je rezultiralo pretnjama je izjava Vučića na konferenciji za novinare… Bilo bi normalno da očekujemo zaštitu, a ovde se desilo upravo obrnuto“, naveo je.

Janjić je rekao da nije tačno da je optužio Srbiju za ubistvo, ali da čak i da jeste, nikako ne bi smelo da se desi da vlast crta mene na novinarima. “ To je ono što izaziva pravu zabrinutost“, kazao je.

((N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga