Janjić: Situacija u medijima gora nego ikada

"Država htela da nametne svoj oblik strategije ali je na kraju morala da se povuče"

03. maja 2018

Glavni i odgovorni urednik Novinske agencije Beta Dragan Janjić izjavio je da je situacija u medijima danas, u smislu sofisticiranih pritisaka, gora nego ikada.

“Ako nema kritičkih tonova i kritičkog ispitivanja u mejnstrim medijima, ne može se reći da postoji sloboda štampe”, rekao je Janjić za N1 povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija.

Prema njegovim rečima, sloboda medija se ne meri po tome da li se novinari ubijaju ili ne, već i na druge načine.

„Imamo situaciju da je veliki broj medija pod različitim pritiscima – ekonomskim, jer se utiče na oglašivače, zatim nema kritičkih tonova, koji su neophodni za napredak svakog društva. A to je osnovni parametar da li postoji realna sloboda medija u društvu“, kazao je Janjić.

Govoreći o medijskoj strategiji koja je povučena, Janjić je rekao da je jasno da je država htela da nametne svoj oblik strategije i da je na kraju morala da se povuče. „Ne samo zbog nas, već i evropskih faktora koji to nisu hteli da prihvate u takvom obliku“, kazao je on.

Kako je rekao, bilo je dosta napora da se pojača uticaj na medije, što nije dobro.

Govoreći o zajedničkom nastupu medija za bolji položaj, on je ocenio da novinari imaju isti interes i mogu da se organizuju, ali svako ima nekog poslodavca čije mišljenje mora da uvažava, pa to ide u različitim pravcima, i teško je postići tu vrstu jedinstva.

„Ne možete imati brilijantne medije, u društvu koje nije baš brilijantno“, dodao je Janjić.

(Autonomija/N1

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga