Janjić: Okrugli sto je poraz institucija u Srbiji

"Ne vidim znake međusobnog popuštanja i koji bi vodili smirivanju situacije"

13. avg 2019

Glavni urednik agencije Beta Dragan Janjić izjavio je u Novom danu televizije N1 da je zabrinut zbog podizanja napetosti u društvu i smatra da to treba „što pre zaustaviti“.

„Mislim da je odgovoran potez opozicije što su uključeni u dijalog, bez obzira što zagovaraju bojkot, ali ne vidim znake međusobnog popuštanja i koji bi vodili smirivanju situacije“, rekao je on.

Janjić smatra da je jedan od glavnih zahteva „dostupnost informacija o političkim stavovima najširim slojevima stanovništva“.

„Mislim da je vlast morala da sedne za okrugli sto, nije rado pristala“, smatra on.

Prema njegovim rečima, okrugli stolovi poput onog u kojem učestvuju predstavnici vlasti i opozicije u Srbiji se prave kad institucije ne postoje.

„Okrugli sto je u stvari poraz institucija u Srbiji, da institucije rade valjano ne bi bilo potrebe za okruglim stolom. Okrugli sto nije nikakav dokaz demokratije, već dokaz da institucije ne funkcionišu“, ocenjuje Janjić.

Dodaje da je dobro što se razgovara i ističe da treba raditi na tome da se napetost smanji.

Odgovarajući na pitanje o najavama bojkota izbora, Janjić navodi da bi on odbio svaki razgovor o bojkotu u ovom trenutku.

„To nije ključna politička tema, bojkot je samo sredstvo. Ključne političke teme su Kosovo, korupcija, ekonomija, međunaordni položaj Srbije…“, navodi on.

Komentarišući incident ispred zgrade Predsedništva, Janjić je ocenio da, „kada bi jedna metalna ograda bila garancija bezbednosti predsednika, teško da bi preživeo i jedan predsednik na svetu“.

„To nije mera tesno povezana sa bezbednošću predsednika, mislim da je to jedan providan spin. Uklanjanje ograde koja nikad tu nije bila ranije. Drugo, ne mislim da predsednici država mogu da biraju način na koji će biti obezbeđeni, postoje odgovarajuće službe koje vode računa o tome“, zaključio je Janjić.

(N1, foto: Medija centar Beograd)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga