Janjić: Izborna tišina se promenila zbog interneta

Internet gotovo nemoguće kontrolisati tokom izborne tišine

21. apr 2016

Istraživač Novosadske novinarske škole Stefan Janjić ocenio je danas da je predizbornu tišinu teško posmatrati u klasičnom smislu, pre svega zbog interneta i društvenih mreža.

„Mislim da izborna tišina kakvu smo do sada poznavali može biti zaboravljena i može se smatrati staromodnim konceptom, jer možemo da utičemo na javne servise i novine, ali ne možemo da utičemo na društvene mreže“, rekao je Janić za novosadski O radio.

On je objasnio da je internet gotovo nemoguće kontrolisati tokom izborne tišine, a da su u prethodnim analizama medija koje je sprovodila NNŠ tokom političkih kampanja, zabeleženi i primeri skrivenog i državnog oglašavanja u samim medijima.

„Neregularnosti uvek ima, pa tako i ova godina sigurno neće biti izuzetak. Mi smo se i na prethodnim izborima bavili proučavanjem javnih servisa i tu se zaista poštuje izborna tišina, ali mogu se primetiti prikrivena oglašavanja“, rekao je Janjić, koji učestvuje u monitoringu NNŠ i ove godine.

Kao primer za ovakav način reklamiranja, on je naveo da u tri od prethodnih 18 dana premijer Srbije Aleksandar Vučić nije otvorio neku fabriku, što je prema njegovim rečima “klasičan primer državnog marketinga”.

Izborna tišina u Srbiji počeće večeras u ponoć, trajaće tri dana, a podrazumeva da političke stranke ne smeju organizovati stranačke skupove, a medijima je zabranjeno emitovanje bilo kakvih političkih poruka.

Takođe je zabranjeno slanje SMS poruka biračima, kao i postavljanje propagandnog materijala na udaljenosti manjoj od 50 metara od biračkog mesta.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga