Janjić: Beograd truje odnose sa Crnom Gorom

Vlasti u Srbiji utiču na opoziciju u Crnoj Gori i takva politika mora biti promenjena, jer truje međusobne odnose dve zemlje

18. maja 2010

Koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je danas da vlasti u Srbiji utiču na opoziciju u Crnoj Gori i da takva politika mora biti promenjena, jer, kako je rekao, truje međusobne odnose dve zemlje.
Janjić je agenciji Beta rekao da je uticaj Srbije na opoziciju u Crnoj Gori kulminirao uoči referenduma o nezavisnosti Crne Gore i tokom mandata premijera Vojislava Koštunice, a da je nakon perioda slabljenja, predsednik Srbije Boris Tadić početkom godine ponovo ojačao tu saradnju.
„Ta saradnja postoji i odaje utisak da se vođstvo Srbije, pa ni Boris Tadić, nisu pomirili sa činjenicom da je pobedila opcija samostalne i nezavisne Crne Gore Mila Đukanovića“, rekao je Janjić.
On je rekao da uticaj političkih struktura iz Srbije na opoziciju u Crnoj Gori predstavlja veliki problem, posebno za Srbiju koja se ljuti na Crnu Goru, umesto da slavi sopstvenu nezavisnost i samostalnost.
„Da se Srbija meša u odnose vlasti i opozicije u Crnoj Gori, pokazao je i tragično loš potez predsednice Skupštine Slavice Đukić Dejanović koja je otkazala najavljenu posetu predsednika crnogorskog parlamenta Predraga Krivokapića“, dodao je Janjić.
Janjić je dodao da u diplomatskim krugovima već tri meseca kruži informacija o uticaju i nastojanjima kabineta predsednika Srbije na lidera crnogorske Socijalističke narodne partije Srđana Milića kako bi se ta stranka pridružila opoziciji u Crnoj Gori.
„Bez obzira da li je ta vest tačna ili ne, Beograd je ranije morao da demantuje tu informaciju. Sad je to nevažno i očigledno da je Beograd povukao pogrešan potez, ako je hteo da oslabi Đukanovića, jer daje argument o napadu na državnost Crne Gore“, rekao je Janjić.
Prema rečima Janjića veliku grešku u odnosima Srbije prema Crnoj Gori predstavlja i slučaj braće Šarić, osumnjičenih za trgovinu drogom, jer kako je rekao, umesto da on bude maksimalno istražen, u Srbiji je vođena besomučna politička kampanja.
Dodao je da je u početku slučaj Šarić ojačao šanse opozicije u Crnoj Gori, ali da je dosadašnja istraga pokazala da se većina Šarićevog novca i imovine slila u Srbiju, što govori o korupciji političara u Srbiji, a ne u Crnoj Gori.
Prema Janjićevoj proceni, NATO i Evropska unija uputiće Beogradu za par dana kritike zbog destruktivne uloge Srbije u regionu, jer je crnogorski premijer Milo Đukanović, kako je rekao, miljenik Brisela i EU.
„Najopasnije je što je Beograd prešao granicu brige o sopstvenoj bezbednosti. Ta vrsta politike mora da se promeni“, rekao je Janjić i dodao da uticaj Srbije na opoziciju u Crnoj Gori neće ojačati njene šanse za politički uspeh.
Cnogorski premijer Milo Đukanović optužio je savetnika predsednika Srbije Mlađana Đorđevića da organizuje opoziciju u Crnoj Gori i da se direktno meša u unutrašnje stvari te zemlje.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga