Janja Beč: Vučić da se izvini, Srbija da plati silovanim ženama

Da Srbija isplaćuje penzije za 519 žena u BiH koje imaju status žrtava rata, a kao žrtve silovanja

13. maja 2014

Premijer Srbije morao bi da u glavnom gradu BiH izrazi žaljenje jer je u julu 1995. pretio da će država Srbija za svakog ubijenog Srbina ubiti 100 muslimana, što se na kraju i desilo, izjavila je sociolog Janja Beč Nojman povodom današnje posete Aleksandra Vučića Sarajevu.

U razgovoru za sarajevski portal Kliks (www.klix.ba), ona je ocenila da bi „to bi bio prvi manji korak ka izgradnji poverenja“.

Janja Beč Nojman rekla je da bi Srbija mogla da učini i „još neke pozitivne geste“ kojim bi se sadašnje „vođstvo distanciralo od ratne politike“.

Kao primer je navela „izgradnju spomenika za 200 hiljada dezertera iz Vojvodine, koji nisu hteli da učestvuju u ratovima na području bivše Jugoslavije koje je Srbija vodila ’90-tih“.

„Drugi korak, koji bi bio prepoznatljiv za narode u regionu, jeste da Srbija isplaćuje penzije za onih 519 žena u BiH koji imaju status žrtava rata, a kao žrtve silovanja. To bi bio gest koji bi mogao da otvori prozore ka izgradnji poverenja, a ne samo da imamo prazne reči“, dodala je Beč Nojman.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas u jednodnevnu zvaničnu posetu Bosni i Hercegovini, na poziv predsedavajućeg Veća ministara BiH, Vjekoslava Bevanda. To je prva Vučićeva poseta drugoj zemlji od kako je postao predsednik Vlade Srbije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga