Janja Beč: Potrebno nam je poverenje a ne pomirenje

To guranje pod tepih, laganje, manipulacije... to ne može još dugo da traje. Prevelik je bio zločin

16. jul 2013

Sociološkinja i istraživačica genocida Janja Beč izjavila je da u regionu mora pre svega ponovo da se izgradi poverenje, a ne pomirenje.

„Moramo ponovo izgraditi poverenje. Nema pomirenja, kako da se žrtva i počinilac pomire? Žrtva je mrtva. Moj deda je ubijen u koncentracionom logoru Zemun, kako ja mogu da oprostim umesto njega? Moramo razgovarati, slušati jedni druge i to je taj drugi nivo prolaska kroz traumu“, kazala je Beč za Televiziju Al Džazira.

Ona je ocenila da su društva u Srbiji i u Republici Srpskoj i dalje u fazi poricanja, kada je u pitanju genocid u Srebrenici.

„To poricanje ima sve svoje ‘školske’ oblike: počev od toga da se broj žrtava relativizira, da se kaže da su svedoci ‘sumnjivi’, da se kaže da su ‘oni (Bošnjaci) to sami sebi radili’, da se kaže da je ‘bio rat a da u ratu svi stradaju’. I čuvena rečenica ‘Ko nas zavadi’ je takođe oblik poricanja i relativiziranja“, kazala je Janja Beč.

Prema njenim rečima, poricanje i relativiziranje genocida je strategija države, jer se i odluka o genocidu donosi sa najviših vrhova vlasti.

„Prošlo je puno godina, neki su ljudi umrli, a neki zaboravili. Interes je da se to gurne pod tepih. Ali, to guranje pod tepih, laganje, manipulacije… to ne može još dugo da traje. Prevelik je bio zločin“, kazala je Janja Beč.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga