Janja Beč Nojman: Vučić bi mogao da odgovara za krivično delo podsticanje na genocid

"Činjenica da je Vučić dobio bezmalo dva miliona glasova na izborima je posledica ćutanja o ratnoj prošlosti u Srbiji"

11. jul 2020

Sociološkinja i mirovna aktivistkinja Janja Beč Nojman ocenila je da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, „mogao da odgovara za krivično delo podsticanja na genocid“.

Ona je u razgovoru za Al Džaziru Balkans podsetila da se u članu 3. Konvencije navodi da će se „neposredno i javno podsticanje na izvršenje genocida“ kažnjavati.

„A to je ono čuveno Vučićevo ‘Ubićemo 100 Muslimana za jednog Srbina’, javno izrečeno u zgradi parlamenta, u julu 1995. godine, za vreme streljanja u Srebrenici“, rekla je ona.

Dodala je da je činjenica da je Vučić dobio „bezmalo dva miliona glasova na izborima“ posledica „ćutanja o ratnoj prošlosti u Srbiji“, kao i da rezultati nedavno održanih izbora u Srbiji „govore o glupavosti, ali glupavosti kao nedostatku ljudskosti, a ne nedostataku inteligencije i znanja“.

Ocenila je i da je Srbija „zemlja koja danas podseća na logor“. „Velika je moć u logoru. Moć onoga koji deli čorbu na kazanu, pa nekome da samo vodu i krompir, a nekome da i mesa, nekome po 100 evra, a nekome milionske poslove“, rekla je ona.

Ocenila je i da je Srbija „zemlja ekstremnog siromaštva, sa ogromnim potencijalom za nasilje“. „Živimo u zemlji u kojoj su sva očekivanja, i kvalitativna i kvantitativna, drastično smanjena, a to jeste univerzalna definicija nasilja“, kaže Janja Beč Nojman.

Sociološkinja navodi i da se karakter Srbije kao države može videti i u odnosu prema pandemiji virusa korona.

„Zašto bi manje-više ista ekipa ljudi koja nije bila milostiva prema građanima bivše SFRJ bila milostiva prema građankama i građanima Srbije“, kazala je Janja Beč Nojman.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Prioriteti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga