Janja Beč Nojman: Na delu je poricanje genocida i ćutanje o njemu

Ćute žrtve, ćute oni koji su počinili zlocine, ćute posmatrači, koji su najbrojniji, a ćute i spasioci, jer se kontekst nije promenio

24. maja 2014

Sociološkinja Janja Beč Nojman (Neumann) izjavila je danas da je u Srbiji još uvek na delu poricanje genocida i ćutanje o ratnim zločinima, jer je Srbija postraumatsko društvo.

Janja Beč Nojman je na naučnom skupu u Novom Sadu kazala da je genocid zločin države i njenih institucija, uključujući i akademsku zajednicu.

“Zašto nema istraživanja o tome? Akademska zajednica je kriva jer ćuti o tome, oni stoje sa strane, ćute i posmatraju. Akademska zajednica može da učini puno više”, kazala je Beč Nojman.

Prema njenim rečima, na univerzitetu bi bilo dobro otvoriti kurs na temu istraživanja ratnih zločina i genocida.

“Predlagala sam to, ali nije prihvaćeno. A nama je potrebna prevencija, da nam se iskustvo iz devedesetih godina prošlog veka ne bi ponovilo. Nažalost, mi nismo stigli do faze da žrtvi priznamo da se to desilo, da je patila”, kazala je Janja Beč Nojman.

Ona je navela da u balkanskim društvima ćute žrtve, ćute oni koji su počinili zlocine, ćute posmatrači, koji su najbrojniji, a ćute i spasioci, jer se kontekst nije promenio.

Naučne konferencije “Uloga medija u normalizaciji odnosa na Zapadnom Balkanu” i “Mostovi medijskog obrazovanja” organizuju se povodom obeležavanja 60. godišnjice postojanja Filozofskog fakulteta i deset godina postojanja Odseka za medijske studije sa tog fakulteta.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga