- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Janja Beč: Četničkom vojvodi Nikoliću nije mesto u Srebrenici

Sociološkinja, istraživačica genocida, spisateljica i predavačica Janja Beč Neumann, povodom odluke srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, koji je jedini predsednik iz regiona koji je odbio da dođe na obeležavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici prokomentarisala je rečima “kako može četnički vojvoda” doći u Srebrenicu.

„Pa kako može četnički vojvoda doći u Srebrenicu? Kako da Nikolić dođe, kad je on u tome učestvovao. On može za tri godine ili tri meseca da bude priveden, jer ima elementa za optužnicu protiv njega“, kazala je Janja Beč Neumann za sarajevsko Oslobođenje.

Za predsednika Republike Srpske Milorada Dodika kazala je da o njemu misli “sve najgore” i ocenila da je “irelevantan, obični provokator i prodavač magle, od čega živi”.

Ona je kazala da u Srbiji postoji mnogo pojedinaca koji su svesni zločina koji su počinjeni, ali su marginalizovani, prećutani i ne daje im se prostor u medijima.

“Oni žive u potpuno neprijateljskom okruženju u kojem su oni izdajnici, bez podrške“, kazala je janja Beč Neumann.

Ona je ocenila da ljudi ne žele da slušaju o genocidu. “U stvari, slušaju do nekog nivoa da dobiju informaciju, jer svako ima otpor prema bolu. Moj je cilj da u ljudima probudim ljudskost, odnosno da ih izvučem iz glupavosti“, rekla je Beč Neumann i ocenila da među Srbima poricanje genocida može trajati čitav vek.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!