Jandroković: Predsednik Srbije trebalo brže da reaguje, Šešelj problem Srbije

"Ovo je problem Srbije i oni taj problem moraju rešavati"

18. apr 2018

Predsednik Sabora Hrvatske Gordan Jandroković izjavio je večeras po povratku iz Beograda u Zagreb da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo brže da reaguje i osudi incident koji je izazvao lider radikala i haški osudjenik Vojislav Šešelj.

„Videli smo prve reakcije predsednice Skupštine i Vlade Srbije (Maje Gojković i Ane Brnabić) koje su osudile dogadjaj. Moglo bi se polemisati oko načina na koje su to učinile, po mom mišljenju, pokušale su da ga relativizuju. Očekujemo da će se predsednik Srbije izjasniti i jasno osuditi taj dogadjaj“, izjavio je Jandroković na konferenciji za novinare.

Na pitanje da li je Vučić trebalo odmah da reaguje, Jandroković je odgovorio potvrdno i dodao da „očito predsednik Srbije ima svoje razloge zašto nije reagovao brže“.

Upitan o reakciji Maje Gojković koja je današnji incident u Beogradu uporedila s onim u Zagrebu kada je Vučiću dobacivao poslanik Mosta Miro Bulj upitavši ga hoće li se izviniti za ratno huškanje, Jandroković je odgovorio da su te dve situacije potpuno neuporedive, jer je u Beogradu poslanik Skupštine Srbije oskrnavio hrvatsku državnu zastavu.

On nije želeo da spekuliše ko je kriv što je došlo do incidenta, rekavši da je to pitanje za nadležne u Srbiji. Jandroković je nekoliko puta naglasio da je najvažnije da se ova situacija razreši i da se dijalog nastavi.

Predsednik Sabora opisao je incident u Skupštini.

„U delu koji nam je bio vidljiv, čuli smo Šešelja kako nam dobacuje na vrlo uvredljiv način. On je tada otišao, a tokom programa smo dobili informaciju da je nasrnuo na hrvatsku zastavu koja se nalazila na postolju, uzeo je, gazio“, ispričao je Jandroković.

On je rekao i da su članovi hrvatske delagacije jednoglasno odlučili da „zbog ružnog i gnusnog narušavanja digniteta simbola hrvatske države“, prekinu posetu i vrate se u Zagreb.

„To je bio takav trenutak u kojem ne možete da odlučite drugačije jer dostojanstvo države mora biti na prvom mestu“, dodao je Jandroković.

„Ovo je problem Srbije i oni taj problem moraju rešavati“, rekao je Jandroković koji nije želeo da precizira šta im je Šešelj dobacivao, rekavši samo da je bilo „nepristojno“.

Predstavnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj Milorad Pupovac koji je bio deo delegacije Sabora, rekao je da je incidentom naneta šteta poseti, srpsko-hrvatskim odnosima, ali i samoj Srbiji.

On je dodao da treba „ostati hladne glave i nastojati učiniti sve da ne budemo taoci ljudi koji gaze nacionalne simbole države“.

Plenković očekuje da Srbija osudi incident koji je izazvao Šešelj

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da očekuje od Srbije da osudi incident koji je izazvao za ratne zločine osudjeni lider radikala Vojislav Šešelj, zbog kojeg je predsednik Sabora Hrvatske Gordan Jandroković prekinuo zvaničnu posetu Srbiji.

„Očekujem od Srbije da osudi dogadjaj i da posle uspostavljanja dijaloga vidimo kako dalje“, rekao je Plenković novinarima u Zagrebu.

Plenković je rekao da današnji dogadjaj smatra incidentom Vojislava Šešelja i njegovih sledbenika i dodao da nije dobio informacije da se s njim slažu zvaničnici Srbije.

Upitan da prokomentariše to što je ambasadorka Srbije u Zagrebu Mira Nikolić odbila da primi protestnu notu Hrvatske, Plenković je kazao da misli da je nota primerena s obzirom na karakter incidenta.

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj danas je ispred Skupštine Srbije gazio hrvatsku zastavu i psovao delegaciju Hrvatskog sabora koja je bila u poseti Beogradu.

Šešeljevo ponašanje osudile su premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Predsednica Hrvatske: Šešelju je najveća kazna postojanje države Hrvatske

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas da je odluka predsednika Sabora Gordana Jandrokovića da prekine posetu Srbiji bio „jedini mogući odgovor na divljaštvo osudjenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja“.

„Njegovo gaženje hrvatske zastave izraz je nemoći predvodnika poražene zločinačke politike koja je donela mnoga zla hrvatskom narodu, uključujući Hrvatima u Vojvodini. Njemu i takvima najveća je kazna postojanje nezavisne hrvatske države i potpuni slom projekta Velike Srbije“, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednice koje prenosi N1 televizija.

Grabar-Kitarović je pozdravila reakciju najviših funkcionera Srbije i izrazila nadu da taj dogadjaj neće pokvariti napredak u odnosima Srbije i Hrvatske, postignut u poslednjih nekoliko meseci.

Incident koji je izazvao lider radikala Vojislav Šešelj osudili su i brojni poslanici u Saboru Hrvatske.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga