JAN BRIZA: Vučić na infuziji

Ili, šta bi trebalo da zabrine građane Srbije

Priredio: Jan Briza
20. avg 2013

Ako je verovati Aleksandru Vučiću, danas najmoćnijem čoveku u Srbiji, on je, da bi izdržao ubitačni tempo rada na preporodu ove zemlje, u prvoj polovini ovog meseca tri puta za pet dana bio na infuziji. Ne u bolnici, nego na radnom mestu – da ne bi gubio dragoceno vreme.

Ovu izjavu on je dao u ekskluzivnom intervjuu listu „Kurir“. Dosad je nije demantovao.

E, sad, to što je rekao može da bude samo obična izmišljotina u funkciji najprizemnijeg političkog marketinga. U tom slučaju nema razloga za neku veliku brigu. Ali, šta ako je u pitanju istina?

I zaista, ukoliko je tačno da se Vučić satire od posla na način koji je u pomenutom intervjuu opisao, i to duboko verujući da je njegova misija da spase Srbiju od političkog, ekonomskog i moralnog potonuća – onda stvari u ovom slučaju nisu nimalo jednostavne, a ni bezopasne. Naročito ako se ima u vidu da su ljudi ovde skloni da sudbinu čitave nacije prepuste vođi, a to u Vučićevom slučaju postaje sve očiglednije.

Prvi potpredsednik Vlade i predsednik Srpske napredne stranke nije, bar formalno, nosilac najviše vlasti. Pa ipak, on je danas pravi gazda u Srbiji. Funkcije u njegovom slučaju nisu važne. Jer, tamo gde je on, tamo je i realna vlast u ovoj zemlji.

Tako je bilo i pod „Slobom slobodom“. I loše se završilo.

Ako je tako – a jeste – i ako Šešeljev omladinac sada stvarno veruje da on ima misiju da spase Srbiju – a izgleda da u to zaista veruje – onda bi ova nacija trebalo ozbiljno da se zabrine, i to više za sopstvenu sudbinu nego za zdravlje vođe. Jer, šta ako njegov „Maršalov plan“, koji je najavio u pomenutom intervjuu „Kuriru“, ne uspe? Šta onda s obzirom da on – mesija, i to mesija koji je za dobro Srbije radio i pod infuzijom – nikako ne može da bude odgovoran? E, onda će uslediti talas hapšenja raznih sabotera i izdajnika, a kad ni to ne pomogne, eto novog loma u ovoj nesrećnoj zemlji.

Kažu da Vučić pomno čita Maksa Vebera i Radomira Konstantinovića. Toj se literaturi predao, vele, e da bi pronašao put za spas Srbije. More, `ajde!

Njegovi podanici, međutim, trebalo bi da pod hitno prouče Nikolu Makijavelija, Alfreda Adlera i Eriha Froma. Makijaveli bi im pomogao da otkriju Vučićevu tehniku vladanja, Adler bi im objasnio psihološke mehanizme volje za moć, a From gde će na kraju dospeti ako nastave da beže od sopstvene slobode i grade kult vođe.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga