JAN BRIZA: Dar s neba premijeru Vučiću

Spasilac nacije i "viša sila"

Priredio: Jan Briza
17. maj 2014

Katastrofalne poplave u Srbiji pravi su dar s neba režimu premijera Aleksandra Vučića. Zašto? Pa zato što mu je ova elementarna nepogoda pružila priliku da se uz pomoć mas-medija ponovo predstavi kao spasilac nacije u nesreći „biblijskih razmera“. Osim toga, ako mu ne pođe za rukom da oporavi uništenu privredu u skladu s obećanjima koja je dao kada je stao na čelo vlade, eto njemu izgovora da ga je u tome sprečila „viša sila“.

Vučić je to od prve shvatio i iskoristio. Direktni TV prenos hitne sednice Republičkog štaba za vanredne situacije u Vladi Srbije krunski je dokaz da je tako.

Neko bi sada mogao da zanoveta i optuži Vučića za zloupotrebu medija u cilju njegove lične političke promocije. Malo je, međutim, verovatno da će to učiniti javno.

Vučić je pomenuti TV prenos iskoristio i da zastraši sve one kojima bi palo na pamet da njegov nastup ocene kao vrlo primitivnu demagogiju. Jasno je stavio do znanja da bi kritika te vrste mogla da bude okvalifikovana kao sabotiranje napora da se „spase nacija“. A koga za tako nešto optuže u uslovima vanrednog stanja u zemlji mogao bi rđavo da se provede.

Ono što je Vučić izrekao na pomenutoj sednici Republičkog štaba za vanredne situacije moglo bi da bude veoma poučno i za one koje zanima spoljna politika njegove vlade. On je, naime, zahvaljujući se na stranoj pomoći, u prvom redu i posebno istakao onu koju je pružila Rusija, potom je pomenuo Slovence, a Evropskoj uniji je uputio prekor za mnogo priče a malo praktičnog delanja.

U Briselu, Vašingtonu i Moskvi sada možda proučavaju te njegove reči. I pitaju se, verovatno, koliko su one upućene njima, a koliko služe za „domaću upotrebu“.

Ovde se pomenute pohvale i prekori takođe pažljivo analiziraju. I različito tumače, kao i uvek u sličnim slučajevima. Jedno je, međutim, sigurno: ko ume da sluša – dovoljno je čuo.

Sve u svemu, direktni TV prenos Vučićevih reči verovatno nikoga nije ostavio ravnodušnim. Ni ovde ni u svetu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga