Jakšić: Vučić je jedna velika nesreća za sve građane Srbije

"Vučić nema gotov plan ni za šta, pa ni za Kosovo"

06. avg 2017

Sociolog Božidar Jakšić izjavio je da je Aleksandar Vučić „velika nesreća“ za sve građane i građanke Srbije i da on nema gotov plan ni za šta, pa ni za Kosovo.

U razgovoru za Slobodnu Evropu Jakšić je izjavio da je za dijalog o Kosovu „suviše kasno“, a da dijaloga u Srbiji – nema.

„Prvo bi predsednik Srbija morao da bude pristojniji nego što jeste, i da svoje političke suparnike ne naziva stranim plaćenicima, izdajicama, ološem, lopovima. Treba da upristoji i bulumentu tabloidnih televizija i pisane štampe. Onda tek treba da se odredi koji su okviri dijaloga“, rekao je Jakšič.

On se potom upitao šta je zapravo predmet tog dijaloga.

„Koji je to dijalog, ako ćemo reći Kosovo je deo Srbije? Neka Vlada Srbije održi svoju sednicu u Prištini, pa ću onda i ja poverovati da je Kosovo dio Srbije“, rekao je Jakšić

Govoreći o nacionalizmu u Srbiji, Jakšić je istakao da su ljudi u Srbiji vrlo spremni da optužuju Hrvate za ustaštvo, Bošnjake za ekstremni islamizam, a „neće da pogledaju kako stvari stoje u našem dvorištu“.

„U Srbiji je zvanično rehabilitovan Draža Mihailović, kao vrhovni četnički komandant, zvanično je rehabilitovan Kalabić, što je već strašno, u postupku je rehabilitacija Nedića. Ovdašnje se javno mnenje, ako uopšte postoji, zgraža nad neoustaštvom u Hrvatskoj, a neće da vidi da se isto dešava u Srbiji„, rekao je Jakšić.

On je rekao da je negiranje antifašizma u Srbiji protiv interesa svakok građanina Srbije, ali da je nacionalizam u tom pogledu slep jer on ima sasvim druge interese.

„Nacionalizam neće da vidi šta znači da su Srbi u ovom ‘trećem balkanskom ratu’ došli u svijetu na zao glas novih vandala. Ipak se moramo zapitati šta je šta“, rekao je Jakšić.

(Slobodna Evropa/Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga