- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Jakovljev: Ovakvo stanje je neodrživo

Predsednik Političkog saveta Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i potpredsednik Skupštine Vojvodine Dušan Jakovljev izjavio je da očekuje da će uskoro doći do razgovora o finansiranju Vojvodine, jer se oni najavljuju vrlo dugo.

Jakovljev je za Dnevnik rekao i da LSV očekuje razumno ponašanje svih učesnika.

„Očekujem s republičke strane da Ministarstvo finansija, koje će, pretpostavljam, biti sagovornik, uvaži činjenično stanje da je Ustavom određenih sedam procenata samo zaštitna mera, jer Ustav kaže ‘najmanje sedam odsto’, i da Ministarstvo bude svesno nadležnosti Vojvodine koje moraju da se finansiraju, ne čarobnom cifrom sedam, već potrebnom količinom novca. S druge strane, od sagovornika koji budu iz pokrajinske administracije, očekujem da se pridržavaju Platforme za izradu zakona o finansiranju Pokrajine koju je usvojila Skupština Vojvodine“, istakao je Jakovljev.

Prema njegovim rečima, sadašnje stanje po pitanju finansiranja Pokrajine je neusaglašeno s potrebama Vojvodine.

„Pre svega je neusaglašeno s potrebama ljudi koji ovde žive i stvaraju novac i potpuno je neusaglašeno s količinom tog novca kojim Vojvodina puni budžet, a da ne pominjem da je to stanje neustavno“, objasnio je funkcioner LSV.

On je istakao i da je krajnji rok da se donese zakon o finansiranju Vojvodine istekao pre 6,5 godina i da se Pokrajina našla u pravnom vakuumu različitih tumačenja o tome šta podrazumeva sedam odsto koji su navedeni u Ustavu Srbije kao najmanji procenat izdvajanja za Autonomnu Pokrajinu Vojvodinu.

„Sad smo u situaciji da se sporimo oko toga šta je sedam odsto, da li je strana prihoda budžeta ili rashoda, da li je samo poreski deo prihoda. Spor je otvoren i traje, a u njemu su ekstremi, gde jedna strana tvrdi da Vojvodina dobija mnogo više od tih sedam odsto, a druga tvrdi da je u pitanju brutalna pljačka Vojvodine. Nije dobro što buja tendencija, koja nije od pre tri godine već je mnogo starija, ekonomsko-finansijske centralizacije države, koja je potpuno neprimerena jednoj složenoj državi kakva Srbija mora da bude. Dakle, ovakvo stanje je neodrživo“, ocenio je Jakovljev.

Komentarišući da li i LSV snosi odgovornost jer od tog zakona nema ništa, predsednik Političkog saveta istakao je da u javnom, političkom životu šest i po godina u neustavnom stanju, LSV nije imala dovoljno snage da svoje koalicione partnere od 2008. do 2012. godine ubedi u to da se taj zakon onese.

„A s druge strane, apsolutno nemamo odgovornost. Jer, prvo, nismo bili u izvršnoj vlasti u Srbiji nikada, a istovremeno, dnevno smo pominjali potrebu i insistirali na tome da se taj zakon donese, ali nisu nas slušali. U vreme dok je Skupština AP Vojvodine na čelu imala nekog iz Lige, pedesetak zakonskih predloga – jer je Skupština Vojvodine ovlašćeni predlagač zakona –upućeno je Skupštini Srbije. Da smo mi posle 2008. godine imali predsednika Skupštine Vojvodine, taj predlog zakona o finansiranju bi otišao pred Narodnu skupštinu 2009. godine, ali, kao što znate – nismo“, dodao je on.

Jakovljev je kazao i da će LSV insistirati na izvornim prihodima koji podrazumevaju nekonkurentnu zakonodavnu vlast Vojvodine, jer izvorni prihodi su samo oni koje pokrajinski parlament donese.

„To su prihodi po osnovu imovine Vojvodine, to je proporcionalni deo učešća Vojvodine u indirektnim porezima kroz PDV i akcize. Do dan-danas ne znamo koliko se poreza prikupi na teritoriji Vojvodine i tu je neophodno formiranje pokrajinske poreske uprave koja bi ubirala sve vrste poreza i dažbina na teritoriji Vojvodine i ispunjavala sve svoje obaveze prema centralnim vlastima“, objasnio je Jakovljev.

Ako se pak taj zakon donosi kao prelazno rešenje do promene Ustava, dodao je, onda bi LSV insistirala na tome da se utvrdi sedam odsto u odnosu na rashodnu stranu budžeta i da se iz tih sedam odsto izbace transferna sredstva koja su u stvari plate koje stižu na račun Pokrajine i koje se prosleđuju školama i drugim isntitucijama pod ingerencijama Republike, a ulaze u ustavnih sedam odsto. „To bi bilo elegantno rešenje kako da Vojvodina funkcioniše do promene Ustava“, objasnio je Jakovljev.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!