Jakovljev: Neverovatno da nije izabran kandidat Vojvodine za REM

Isakov ili Barović trebalo je da u Savetu REM-a zamene bivšeg predsednika tog tela Gorana Karadžića

03. mar 2016

Predsednik Odbora za informisanje Skupštine Vojvodine Dušan Jakovljev oštro je danas kritikovao Skupštinu Srbije jer nije izabrala ni jednog od dva kandidata koje je pokrajinski parlament predložio za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije.

“Sa nevericom sam primio vest da niko od kandidata koje je predložila Skupština Vojvodine, ni Siniša Isakov ni Vladimir Borović, nisu dobili podršku Skupštine Srbije za člana Saveta REM-a. Nisam pristalica nekakvog ‘ključa’, ali smatram da Vojvodina kao autonomna pokrajina, sa svojim javnim servisom i kao trećina teritorije Srbije, u najmanju ruku zaslužuje svog predstavnika u Savetu REM.

Dodao je da u ovom momentu ne želi da se izjašnjava o tome kako to doživljava i zbog čega misli da je odluka štetna, jer bi na taj način “prekršio načelo pristojnosti u javnom govoru” za koje je rekao da ga čvrsto podržava.

Isakov ili Barović trebalo je da u Savetu REM-a zamene bivšeg predsednika tog tela Gorana Karadžića, kojem je mandat istekao u februaru, a koji je takođe izabran na predlog Skupštine Vojvodine 2005. godine.

DS: Udar na nezavisnost regulatornih tela

Pokrajinski odbor Demokratske stranke (DS) uputio je večeras oštar protest poslanicima Srpske napredne stranke (SNS) zbog činjenice da ni jedan od kandidata koga je predložio odbor za informisanje skupštine Vojvodine nije postao član saveta  Regulatornog tela za elektronske medije.

U saopštenju pokrajinskog odbora DS navodi se da je skupštinski odbor za informisanje predložio doktora Vladimira Barovića i profesora Sinišu Isakova, koji, osim što ispunjavaju apsolutno sve kriterijume propisane zakonom, poseduju nesporne profesionalne i ljudske kvalitete, te vrhunske rezultate u oblastima kojima se bave.

„Zabrinjava činjenica da su dva stručnjaka ostala bez podrške za članstvo u savetu REM, samo zbog toga što su iz Vojvodine, i samo zato što ih je predložio vojvođanski parlament, što predstavlja najgrublje kršenje Zakona koji ne predviđa mogućnost odbijanja predloga APV“, ocenjuje se u saopštenju.

U njemu se dodaje da je takav odnos, kao i odnos narodnih poslanika, članova odbora za kulturu prema kandidatima koje su predložila nevladina udruženja, sraman i nedopustiv.

„Podsećamo, upravo su poslanici Srpske napredne stranke uputili zahtev da se iz procedure povuče predlog o izboru predstavnika nevladinog sektora u savet REM-a. Čitav proces jedan je od najsramnijih primera kršenja Ustava i Zakona, bahatosti i nepoštovanja institucija. Na koncu, jedina kandidatkinja koja je izabrana, izjavila je da će joj uzor biti upravo Aleksandar Vučić“, navele su vojvođanske demokrate.

Ta stranka je odgovornima postavila pitanje da li je danas u Srbiji uslov za dobijanje posla, diplome, prava na slobodu i dostojanstven život samo i jedino veličanje lika i dela Aleksandra Vučića i ocenila da je odgovor jasan.

LSV: Skandalozna odluka i odnos prema Vojvodini

Zbog odluke republičke skupštine večeras je reagovala i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV). Ta stranka je ocenila da je takva odluka najblaže rečeno skandalozna.

„Ta odluka pokazuje, sa jedne strane, odnos republičke vlasti prema Vojvodini, njenom parlamentu pa čak i ljudima, stručnjacima koje ona predlaže. Dakle, budući da se Siniši Isakovu i Vladimiru Boroviću ne može osporiti stručnost, ovo samo dokazuje da je njihov izbor onemogućen zato što ih je predložila Skupština AP Vojvodine“, piše u saopštenju LSV.

U njemu se dodaje i da, kada se tome doda i činjenica da je sa dnevnog reda sednice skinuta lista kandidata koju su predložila nevladina udruženja čiji su ciljevi ostvarivanje slobode izražavanja i zaštite dece, a da saglasnost nije izostala za izbor Aleksandre Janković predstavnice na predlog crkava i verskih zajednica, nekadašnje poslanice Nove Srbije, sasvim je jasno ko su “poželjni predlagači” i za koga će vlast obezbediti mesto u Savetu REM.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga