Jakovljev (LSV): Priznavanje Kosova prikriva se gušenjem Vojvodine

Zvaničnici Srbije sreću se sa privatnim građanima Kosova

20. feb 2013

Potpredsednik Skupštine Vojvodine iz redova Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Dušan Jakovljev izjavio je danas da se faktičko priznavanje Kosova pokušava „pokriti sužavanjem i nipodaštavanjem“ Vojvodine.

„Predsednik Republike se češće sreće sa privatnom građankom (predsednicom Kosova Atifete) Jahjagom, nego sa legitimno izabranim prvim čovekom Vojvodine Ištvanom Pastorom. Predsednik Vlade (Ivica Dačić) mnogo više pažnje posvećuje privatnom građaninu (premijeru Kosova Hašimu) Tačiju, nego predsedniku Vlade Vojvodine (Bojanu Pajtiću)“, rekao je Jakovljev na okruglom stolu u porkajinskom parlamentu.

Prema njegovim rečima, oni koji su se zalagali za donošenje ustava, sada ga krše, „dnevno, redovno i sistematski, uvođenjem granice, carina i posebnih poreza na jedinstvenoj teritoriji Republike Srbije“.

On je dodao da je svako uvođenje međudržavnih granica unutar Srbije zapravo „napad na Vojvodinu i njene građane“. „Svako poređenje severa Kosova i severa Vojvodine takođe je apsolutno štetno“, poručio je Jakovljev.

On se založio za promenu Ustava Srbije, za koji je rekao da je donet „samovlasnom violjom rukovodstva beogradskih stranaka“.

Ocenio je da novi ustav mora da da čvrste garancije za široke nadležnosti Vojvodine, za zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, imovinu i izvorne prihode.

„Građani Vojvodine nisu spremni da prihvate ni bosanski ni kosovski scenario niti da budu žrtveni jarac nečije politike“, rekao je Jakovljev.

Prema njegovim rečima, iako Ustav Srbije u Vojvodini nije prošao 2006. godine, njega treba poštovati, jer je „i najgorim ustavom regulisani red bolji od nereda“.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga