Jakovljev: Ispunjeni svi uslovi za sednicu o poljoprivrednom zemljištu

Da li neko može ili ne može da prisustvuje nije razlog da se sednica ne zakaže

06. apr 2016

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini Vojvodine Dušan Jakovljev ocenio je danas da su ispunjeni svi uslovi da se zakaže sednica pokrajinskog parlamenta o državnom poljoprivrednom zemljištu.

Šef poslaničke grupe LSV u vojvođanskoj Skupštini potvrdio je da će na sednici biti prisutni i poslanici Lige. On je podsetio da ta stranka od 18. marta, kada su uhapšeni poljoprivrednici iz Gakova, koji su 26. dana čuvali njive od uzurpatora, insistira da se održi sednica na kojoj će se raspravljati o problemima sa uzurpacijom državne zemlje.

„To će biti redovna sednica i neposredno izabrani predstavnici građana imaju obavezu, bez obzira na njihove predizborne obaveze, da prisustvuju, jer su oni poslanici u Skupštini Vojvodine sve do novog saziva parlamenta“, kazao je Jakovljev za RTV.

On je poručio da LSV ni za milimetar nije odustala od svog zahteva da se sednica održi pre izbora.

„Zaključak Vlade Srbije je dao rok uzurpatorima da do početka maja prijave površinu koju obrađuju i plate za nju prosečnu cenu, odnosno da do tada uzurpiraju zemlju i zbog toga ta sednica mora da se održi pre tog datuma“, rekao je Jakovljev.

Prema njegovim rečima, vojvođanski poslanici će od Vlade Srbije tražiti da povuče sporan zaključak i izradu novog zakona o državnoj poljoprivrednoj zemlji, a od svih drugih učesnika da se drže isključivo zakona.

„Resorni odbor Skupštine Vojvodine je, na insistiranje LSV, zasedao i odlučio da Pokrajinska vlada pokrene sazivanje sednice. Vlada je usvojila zaključke odbora i uputila ga pokrajinskom parlamentu i to da li neko može ili ne može da prisustvuje nije ni u jednoj parlamentarnoj zemlji razlog da se sednica ne zakaže“, kazao je šef poslaničke grupe LSV.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je da još nije odlučio da li će sazvati sednicu pokrajinskog parlamenta o poljoprivrednom zemljištu, jer postoji sumnja u mogućnost obezbeđivanja kvoruma. Pastor je za portal vojvodjanska.rs rekao da je dobio informaciju iz DS da u toj stranci nisu sigurni u to da li bi svi njihovi poslanici došli na zakazanu sednicu, te da će poslanici Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) biti prisutni.

Predsednik pokrajinskog odbora Demokratske stranke (DS) Miroslav Vasin rekao je u svojoj reakciji na izjavu Pastora da će se poslanici te stranke pojaviti na sednici, ako bude sazvana.

Dušan Jakovljev je dodao i da razume predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora, ali i da misli da bi sednica o državnoj poljoprivrednoj zemlji trebalo da se zakaže i održi što pre.

Svi poslanici LSV na sednici posvećenoj uzurpaciji zemlje

Kompletan poslanički klub Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine, svi naši poslanici i poslanice, biće prisutni na sednici posvećenoj haosu koji je nastao nakon što je država legalizovala uzurpaciju državnog poljoprivrednog zemljišta i isto to očekujemo od ostalih članova koalicije, saopšteno je danas iz te stranke.

U saopštenju se ocenjuje da je štetnim zakonom o poljoprivrednom zemljištu kojim se 30 odsto državne zemlje u Vojvodini bez jasnih kriterijuma namenjuje nekakvim „investitorima“, te još gorim Zaključkom koji nagrađuje uzurpatore zemlje umesto da ih kažnjava, ugrožava budućnost između 10 i 14 hiljada porodica koje žive od poljoprivrede u Vojvodini.

„Liga socijaldemokrata Vojvodine je inicirala tu sednicu jer smatramo da najviše predstavničko telo dva miliona građanki i građana AP Vojvodine nema pravo da na to ćuti. Činjenica da su raspisani izbori ne sme biti izgovor za to da Vojvodina bude nema dok policija privodi paore koji pokušavaju da sačuvaju državnu zemlju od uzurpatora“, navodi se u saopštenju LSV.

Dok građani ne izaberu nove, dodaje se, aktuelnim poslanicima i poslanicama i dalje važi poslanički mandat.

„Ovo nije ni stranačko, ni dnevnopolitičko niti pitanje raspisanih izbora. Dolazak na tu sednicu je pitanje odgovornosti svih poslanika i poslanica Skupštine AP Vojvodine prema ljudima koji su ih birali, koji hrane ovu zemlju, plaćaju poreze i račune, a ozbiljno su ugroženi“, poručili su iz LSV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga