Jakovljev: Državni vrh da se ogradi od oštrih izjava

Poziv na suočavanje sa istinom, prestanak samozavaravanja i dijalog u parlamentu

04. nov 2015

Predsednik političkog saveta Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Dušan Jakovljev upozorio je danas na sve opasniju retoriku u vezi sa Kosovom i ocenio da takva retorika liči na onu iz perioda pred 1999. godinu.

Jakovljev je u pisanoj izjavi naveo da LSV poziva da se o dosadašnjoj politici odbrane Kosova povede otvorena i argumentovana rasprava u parlamentu.

„Na toj sednici, oni koji smatraju da ova zemlja ne treba da živi u iluzijama, bili bi u prilici da to i kažu i iznesu svoj predlog rešenja, a država da se jasno ogradi od svih teških izjava prethodnih dana u javnosti i jasno poruči građanima da neće biti novog rata i bombardovanja zbog Kosova i Metohije“, istakao je Jakovljev.

Funkcioner LSV je podsetio da je, posle predsednika države Tomislava Nikolića koji je spominjao građanski rat, juče i patrijarh SPC Irinej jasno poručio da su svi dužni da dignu glas u zaštiti Kosova i Metohije i da „ako dođe do sile, moramo učiniti sve da milom ili silom to vratimo“.

„Takva koordinacija u izjavama bi možda bila slučajnost, da na sastancima državnog vrha na temu Kosova proteklih dana nije učestvao i patrijarh, bez obzira na to što živimo u državi čija je sekularnost zapisana i garantovana Ustavom“, istakao je Jakovljev.

Predsednik političkog saveta LSV je dodao da te izjave dolaze i nakon otvorenog prekora predsednika SANU Vladimira Kostića koji je rekao da je Kosovo faktički i formalno izgubljeno za Srbiju , a izostanka prekora za Irineja Bulovića koji je za kosovske Albance u javnom servisu jasno rekao da su bili „bili neškolovana, divlja plemena, dok ih Tito nije i školovao i usput ih nahuškao protv Srba unutar zajedničke države“.

„S obzirom na takve aršine i stavove vrha SPC, možda je suvišno podsećati na to da pozivanje na upotrebu sile ne bi trebalo da bude u vokabularu verske zajednice, ne samo zato što monopol sile pripada državi, nego i zbog toga što nije u duhu pomirenja i okretanja drugog obraza“, naveo je Jakovljev.

On je dodao da su Srbiju već napustile bezbrojne hiljade građana tragajći za normalnim životom, te da će takve izjave mnoge samo ubrzati u toj odluci. On je istakao da LSV zato još jednom poziva na suočavanje sa istinom, prestanak samozavaravanja i dijalog tamo gde mu je mesto – u parlamentu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga