Jakić: Novinarstvo se pretvorilo u propagandu

Novinarstvo u funkciji informisanja „umrlo” je u regionu i pretvorilo se u političku propagandu. Većina novinara danas piše po nalogu vlasnika, a vlasnik im te naloge daje vodeći računa o željama oglašivača i političkih patrona

14. maj 2012

Nekadašnji hrvatski novinar Tomislav Jakić izjavio je danas u Novom Sadu da je novinarstvo u funkciji informisanja „umrlo” u regionu i pretvorilo se u političku propagandu.

Jakić je na promociji svoje knjige „Nisam zavijao s vukovima” rekao da većina novinara danas piše po nalogu vlasnika, a vlasnik im te naloge daje vodeći računa o željama oglašivača i političkih patrona.

Dodao je da ipak ima i izuzetaka među novinarima, odnosno onih novinara koji su sačuvali i čast, i profesionalni ponos, i hrabrost.

Prema njegovim rečima, odumiranje novinarstva u funkciji infrmisanja je nažalost „svetski trend”, iako u razvijenim zemljama još uvek postoje ozbiljni mediji.

„A mi u Hrvatskoj imamo tabloide ili polutabloide, kao i televiziju koja je zvanično javni servis a u stvari se trka sa komercijalnim televizijama i zanemaruje teme od opšteg društvenog interesa”, naveo je Jakić.

On je oštro kritikovao hibridnu formu novinarstva „infotejnment” (infotainment), kroz koju se informacije plasiraju u vidu zabave.

„To je trend koji traje već dve decenije, a koji je apsolutno neprihvatljiv. To je ‘drveno željezo’. Polazi se od pretpostavke da ozbiljni sadržaji zapravo ne zanimaju publiku, već su mediji ti koji sugerišu publici šta treba da ih zanima. To je potcenjivanje publike”, rekao je Jakić.

Prema njegovim rečima, televizijama dominiraju „stupidni rijaliti šou programi”, kao i dnevnici koji se prekidaju muzičkim džinglovima, dok se vrlo često dešava da vesti u tim istim dnevnicima ne odgovaraju ni na pet osnovnih novinarskih pitanja.

Jakić je rekao da je knjigu nazvao „Nisam zavijao s vukovima” jer nije želeo da početkom devedesetih godina učestvuje u promociji nacionalizma i u ratnoj propagandi na Hrvatskoj radioteleviziji.

Ocenio je da je velika većina onih koji su pristali na „zavijanje s vukovima” i danas prisutna u medijima, dok onih koji su to odbili uopšte nema na medijskoj sceni.

Jakić je naveo da je njegova knjiga, sem nekoliko detalja iz nje koji se odnose na period kada je bio spoljnopolitički savetnik predsednika Hrvatske Stjepana Mesića, u toj zemlji „potpuno prećutana”.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga