Jagland: Romi i dalje žive u izolaciji i siromaštvu

Svjetski dan Roma se obilježava od 1971. godine, kada je 8. aprila u Londonu održan prvi svetski kongres Roma

08. apr 2014

Većina Roma u Evropi i dalje živi u izolaciji i siromaštvu, ocijenio je danas u Strazburu generalni sekretar Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Torbjorn Jagland povodom 8. aprila, Svjetskog dana Roma.

„Realnost je tužna pošto većina od 10 miliona Roma u Evropi i dalje živi u izolaciji i siromaštvu. Romska djeca često pohađaju posebne škole, a proces integracije Roma teče sporo uprkos evropskim programima“, navodi se u saopštenju.

Program Savjeta Evrope – ROMED omogućio je do sada obuku 1.300 osoba u više od 20 država u kojima žive Romi. Te osobe savjetuju Rome kako da imaju bolji pristup ljekarskoj pomoći i obrazovanju u cilju integrisanja u društvo.

Savjet Evrope i Evropska unija su takođe pokrenule program ROMACT u 40 evropskih oblasti. To je pilot projekat s ciljem da se poboljša kapacitet lokalnih vlasti za razvoj inkluzivne politike prema Romima.
Taj program se sprovodi u pet država – Bugarskoj, Mađarskoj, Italiji, Rumuniji i Slovačkoj.

„Pomoć Romima na lokalnom nivou nudi obećavajuću strategiju za poštovanje prava Roma, koji predstavljaju najveću manjinu u Evropi“, rekao je Jagland.

Svjetski dan Roma se obilježava od 1971. godine, kada je 8. aprila u Londonu održan prvi svetski kongres Roma. Obilježavanje tog dana je ustanovljeno kako bi se ukazalo na težak položaj Roma i da bi se podstakle države u kojima žive da obrate posebnu pažnju unapređenju njihovog položaja.

Tada je za romsku himnu proglašena pjesma „Đelem, đelem“, a ustanovljena je i romska zastava s tačkom kao centralnim simbolom.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga