Jače zalaganje za Vojvodinu republiku

Vojvodina treba da bude republika, sa jasnim političkim i ustavnim subjektivitetom

28. okt 2012

Sazivači Četvrte vojvođanske konvencije saopštili su da će intenzivirati zalaganje za federalizaciju Srbije, odnosno zalaganje za „Vojvodinu republiku“ unutar Srbije kao složene države.

„Podsećamo da ni posle 20 godina od održavanja Londonske mirovne konferencije, Srbija nije ispunila obavezu da vrati Vojvodini sva ustavna prava koja su joj oduzeta za vreme režima Slobodana Miloševića“, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da zbog toga Vojvodina treba da bude republika, sa jasnim političkim i ustavnim subjektivitetom i navodi da će se taj stav promovisati i u domaćoj i u međunarodnoj javnosti.

Četvrta vojvođanska konvencija formirala je Koordinaciono-akcioni odbor, čiji su kopredsedavajući član Predsedništva Saveza vojvođanskih Mađara Šandor Egereši i Đorđe Subotić, predsednik nevladine organizacije Vojvođanski klub.

Za predsednika Izvršnog odbora tog tela imenovan je predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić, a za predsednika Političkog veća bivši visoki funkcioner u SFRJ Živan Berisavljević.

Za potpredsednike Političkog veća izabrani su predsednik Vojvođanske akademije nauka i umetnosti Julijan Tamaš i profesor političkih nauka Duško Radosavljević.

(Beta)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga