Jačanje regionalne saradnje Vojvodine i Štajerske

Vojvodina ima najintenzivniju regionalnu saradnju upravo sa Štajerskom

02. okt 2013

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i ministar za privredu, Evropu i kulturu u vladi austrijske pokrajine Štajerske Kristijan Buhman (Christian Buchmann) potpisali su danas u Novom Sadu izjavu o saradnji između Vojvodine i Štajerske u oblastima, ekonomija, nauke, obrazovanja, kulture, turizma i privlačenja stranih investicija.

Pajtić je istakao da je Štajerska veliki prijatelj Vojvodini i dodao da o tome svedoči činjenica da Vojvodina ima najintenzivniju regionalnu saradnju upravo sa Štajerskom.

Istovremeno, Štajerska je jedan od lidera kada je reč o investicijama u Vojvodinu, kako po obimu i vrednosti, tako i po broju zaposlenih, rekao je Pajtić.

Dodao je da je Vlada Austrije pre pet godina izdvojila pet miliona evra za programe privrednog razvoja u Vojvodin, zahvaljujući čemu je formiran Fond za podršku stranim investicijama (VIP Fond), koji je omogućio da 45 odsto stranih investicija u Srbiju budu realizovano upravo na teritoriji Vojvodine.

Pajtić je naveo da su zahvaljujući tim sredstvima iz Austrije formirani i Agencija za ravnomerni regionalni razvoj i Edukativni centar Vojvodine, koji omogućava da hiljade građana Vojvodine, kroz prekvalifikaciju i dokvalifikaciju, pronađu posao.

Kristijan Buhman je istakao da je potpisivanje izjave dobra osnova za dalje intenziviranje saradnje između Vojvodine i Štajerske.

Potpisivanju Izjave o saradnji između Vojvodine i Štajerske prisustvovao je i ambasador Austrije u Srbiji Johanes Ajgner (Johannes Eigner).

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga