„Ja nisam idiot!“

Jedan češki rep-bend trenutno obara sve rekorde na internet-stranicama Jutjuba. Njihov hit „Nisam idiot!“ govori o diskriminaciji romske dece u Češkoj i šalje poruku roditeljima da „uključe mozak“

27. feb 2013

„Nebud Dilino“, naslov je hita koja trenutno obara rekorde gledanosti na internet-stranicama Jutjuba i Fejsbuka. Reč je o video-spotu grupe „United Gipsy Crew“ koju čine četvorica mladih Roma. Reč „dilino“ na romskom jeziku znači „idiot“.

U video-spotu romska deca traže od svojih roditelja da ih ne upisuju i ne šalju u škole sa posebnim programom za decu sa poteškoćama u razvoju, kao i onu duhovno zaostalu, budući da oni tu ne mogu da dobiju dovoljno dobro obrazovanje čime im se smanjuju i perspektive za budućnost. „Razumem da deca koja zaista imaju poteškoće u razvoju ili koja su zaostala moraju da idu u takve škole. Ali problem je u tome što zapravo ne postoje posebni kriterijimi pri upisu“, kaže Mihal Miko iz nevladine organizacije Slovo 21, koja je i producirala video-spot. On dodaje da iz izveštaja češke vlade za 2011. godinu proizilazi da je u takve škole sveukupno upisano oko 3.600 učenika, ali bez ikakvog prethodnog testiranja. „To nije normalno“, kaže Miko.

Češka Republika često je bila na meti kritika od strane međunarodnih organizacija zbog činjenice da u toj zemlji škole za decu s poteškoćama u razvoju posećuje neverovatno veliki broj romske dece. Vlasti su doduše preduzele neke manje korake, ali promenilo se zapravo nije ništa. Škole su promenile zvanični naziv, ali su po svom programu (pojednostavljen plan učenja i manje predmeta) ostale iste kao što su i bile. Evropski sud za ljudska prava proglasio je 2007. godine da je odnos vlasti u Češkoj prema romskoj deci isti onakav kakav je bio kada su na snazi bili zakoni o podeli rasa. No, u zemlji se, uprkos svemu, nije promenilo gotovo ništa.

Poruka roditeljima a ne deci

Mladi Romi, reperi Rihard Karol i Marek Jano (obojici je samo 15 godina), nisu pohađali spomenute škole, već one uobičajene. Rihard trenutno pohađa, odnosno, studira na muzičkom konzervatorijumu, a i Marek planira isto. Obojica se slažu u mišljenju da im te mogućnosti ne bi bile otvorene da su ih roditelji upisali na neku od škola za zaostalu decu. „Deca koja pohađaju te škole nisu za to kriva. Krivi su roditelji“, kaže Marek.

Upravo iz toga razloga je glavna poruka njihovog hita upućena, ne deci, već njihovim roditeljima, koji bi, kako kažu, „trebalo da uključe mozak i svoju djecu pošalju u obične škole, a ne na ove druge“.

Video-spot, koji su preko interneta već videle hiljade ljudi, sniman je na raznim mestima u Pragu. On prikazuje romsku decu i mlade koji su, zahvaljujući dobrim školama, uspeli da postanu medicinske sestre, televizijski reporteri, učitelji… „I meni lično se njihov video-spot veoma sviđa. Kada jedan Rom podigne glas za Rome, to je mnogo efikasnije“, kaže Ljubov Grunkovskaja iz nevladine organizacije Slovo 21 i naglašava da su poruke takvog tipa itekako potrebne kako bi romska deca dobila jednaku šansu za školovanje, a time i za budućnost kao i njihovi vršnjaci.

(Rob Kameron/Željka Telišman, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga