Izvršno veće podnelo pet amandmana na Nacrt statuta

Izvršno veće Vojvodine utvrdilo je na današnjem zasedanju pet amandmana na Predlog statuta Vojvodine i podnelo ih…

10. okt 2008

Izvršno veće Vojvodine utvrdilo je na današnjem zasedanju pet amandmana na Predlog statuta Vojvodine i podnelo ih pokrajinskom parlamentu na dalje razmatranje. Jedan od amandmana odnosi se na član 35. Predloga statuta u kojem stoji da svaka jedinica lokalne samouprave tajnim glasanjem bira najmanje jednog poslanika. Izmenom je taj deo izbačen i predviđeno da „Skupština ima 120 poslanika, koji se biraju na neposrednim izborima, tajnim glasanjem“.
Kako se navodi u obrazloženju, amandman je podnet sa ciljem da se tekst Predloga statuta učini racionalnijim, jer je celishodnije da se pitanje zastupljenosti jedinica lokalnih samouprava preko poslanika u Skupštini Vojvodine uredi skupštinskom odlukom. Zbog celovitosti i detaljnijeg uređivanja pitanja Vojvođanske akademije nauka i umetnosti (VANU) jedan od amandmana u članu 17. Predloga statuta predviđa „da VANU osniva Skupština Vojvodine skupštinskom odlukom, kojom utvrđuje njenu ulogu, uređuje njenu delatnost i način ostvarivanja“. Jedan od amandmana predviđa da Vojvodina „u skladu sa Ustavom Srbije i zakonom sarađuje u utvrđivanju regionalne politike Srbije, kao i u donošenju i realizaciji dokumenata koji tu politiku definišu“.
U pravcu stvaranja statutarnog okvira za formiranje institucija koje će omogućiti prilagođavanje politike Vojvodine standardima EUROSTAT-a, u jednom od amandaman stoji i „da organi pokrajine prate i vrednuju politiku regionalnog razvoja u Vojvodini, prikupljaju i obrađuju statističke podatke od interesa za Vojvodinu“. Predlogom Izvršnog veća Vojvodine predviđen je i amandman koji se osnosi na promenu dela preambule Predloga statuta.
Sednica Skupštine Vojvodine na kojoj će poslanici razmotriti Predlog statuta Vojvodine zakazana je za utorak, 14. oktobar.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga