- Autonomija - https://www.autonomija.info -

SNS preuzima vlast u Novom Sadu?

Predsednik novosadskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević izjavio je danas da je sa odborničkom grupom “Svi za Novi Sad” zaključen memorandum o zajedničkom političkom delovanju, čime se SNS približila mogućnosti da formira skupštinsku većinu u glavnom gradu Vojvodine.

“Ovim aktom prestala je da postoji većina u Skupštini grada, koju je predvodila Demokratska stranka (DS). U narednim danima ucinićemo sve da formiramo novu većinu”, rekao je Vučević na konferenciji za novinare.

Odborničku grupu „Svi za Novi Sad” čini šest odbornika Romske demokratske stranke i tri odbornika Srpskog pokreta obnove (SPO).

Vučević je pozvao Socijalističku partiju Srbije (SPS) da se do 1. septembra izjasni o tome da li će ući u koaliciju koju predvode naprednjaci i ponovio da će Glavnom odboru SNS-a predložiti da preispita odluku o koaliciji sa socijalistima na svim nivoima vlasti.

Precizirao je da SNS od ranije ima dogovor sa Demokratskom strankom Srbije i sa Dverima, tako da od danas ima podršku 35 od potrebnih 40 odbornika u Skupštini grada.

SPS ima sedam odbornika u gradskom parlamentu i ukoliko se prikloni naprednjacima, ta koalicija će imati većinu sa 42 od ukupno 78 odbornika, koliko broji gradska skupština.

Miloš Vučević je izrazio uverenje da i u Gradu Beogradu treba da se desi ista promena, odnosno da SNS i SPS fomiraju novu većinu u Skupštini grada.

Predsednik Gradskog odbora Srpskog pokreta obnove (SPO) Vladimir Jelić rekao je da je ta stranka napustila vladajuću koaliciju u Novom Sadu jer nije mogla da se dogovori sa gradonačelnikom Igorom Pavličićem oko ključnih pitanja za razvoj grada.

„Novi Sad nema vremena da čeka i da bude talac jednog čoveka”, kazao je Jelić.

U Novom Sadu dosadašnju skupštinsku većinu činili su DS, Liga socijaldemokrata Vojvodine, SPO i SPS.

A gradonačelnik Novog Sada i predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke (DS) Igor Pavličić izjavio je danas da koalicija predvođena njegovom strankom i dalje ima većinu u Skupštini grada.

“Većinska volja Novosađana je da DS i koalicija oko nje vode grad i tako će biti i u narednom periodu”, rekao je Pavličić agenciji Beta.

 

LSV: Smeniti Pavličića!

 

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) je saopštila da Igor Pavličić više ni pod kojim
uslovima ne može da bude gradonačelnik Novog Sada i dodala da ga ta stranka više neće podržavati.

LSV je u saopštenju optužila Pavličića da je uzurpirao vlast u Novom Sadu i da je logično što je SPO doneo odluku da izađe iz vladajuće koalicije.

Pored smenjivanja Pavličića, LSV traži od koalcionih partnera iz DS da izmene statut Grada kako gradonačelnik više ne bi imao diskreciono pravo za raspolaganje budzetskim rezervama i za potpisivanje kolacionog sporazuma.

DS: Šest milijardi razloga za napad na Novi Sad

Novosadski odbor Demokratske stranke (DS) saopštio je danas da iza pokušaja da se promeni vlast u glavnom gradu Vojvodine stoji motiv da se “opljačka” gradska kasa, u kojoj se nalazi šest milijardi dinara.

“S jedne strane, imamo politiku koja je dovela do toga da Novi Sad danas ima bolji finansijski rejting i više novca u kasi od bilo kog drugog grada u državi. S druge strane,  imamo one koji bi da se po svaku cenu dočepaju tog plena. I to je cela priča”, naveo je DS u saopštenju za javnost.

Dodaje se da DS zna da Igor Pavličić “nije baš idealan kadar za PR i politički marketing”, ali se navodi da je aktuelni gradonačelnik u prethodnom mandatu dobrim upravljanjem doveo do toga da Novi Sad ima kreditni rejting koji je neuporedivo bolji od Srbije.

“Tih šest milijardi su jedini razlog zašto se stvaraju neverovatni savezi i koalicije. Kasa Novog Sada je danas najveći plen u Srbiji”, ocenio je DS.

Ta stranka je navela da grad dobro posluje pre svega zahvaljujući radu DS-a i Socijalističke partije Srbije, a s druge strane oštro je kritikovala svog koalicionog partnera, Ligu socijaldemokrata Vojvodine (LSV), za koju je rekla da se jučerašnjim saopštenjem, u kojem traži smenu Pavličića, pridružila “ovoj hordi grabljivica”.

“To ne treba da čudi ako znamo da je SNS već preuzela vlast u pet gradova i opština Vojvodine zahvaljujući upravo ‘odmetnutim’ odbornicima LSV. Zli jezici govore da je to odmetništvo imalo paprenu cenu, o čemu se valja raspitati na blagajni u Lipovom gaju (delu grada u kojem živi Nenad Čanak)”, piše u saopštenju.

Dodaje se da “i novosadski vrapci znaju” da je Srpski pokret obnove (SPO), koji je juče istupio iz vladajuće koalicije, zapravo “ekspozitura” LSV i da tradicionalno zajednički nastupaju na lokalnim izborima u Novom Sadu.

DS je optužio predsednika Gradskog odbora SPO Vladimira Jelića da je u proteklom mandatu, kao direktor JKP “Novosadska toplama”, napravio velike dugove, zbog čega mu je Pavličić “slao inspekcije”.

(Beta/Autonomija) 

 

Podelite ovu stranicu!