Izvještaj o nasilnim vraćanjima izbjeglica iz Hrvatske

Upozoreno na kršenje nacionalnih i međunarodnih pravnih obaveza Hrvatske i nepovredivosti ljudskog života i dostojanstva

25. jan 2017

Inicijativa Dobrodošli! i udruga Are you Syrious? predstavili su Izvještaj o nezakonitim i nasilnim protjerivanjima izbjeglica iz Republike Hrvatske kojim su upozorili na kršenje nacionalnih i međunarodnih pravnih obaveza Hrvatske i nepovredivosti ljudskog života i dostojanstva, kao stečevina općeljudskih vrijednosti.

Izvještaj je nastao nakon razgovora s pedestak izbjeglica u kampovima u Republici Srbiji, u prosincu 2016. i siječnju 2017. godine, u kojima je ukazano da se s hrvatskog se teritorija protjeruju obitelji i pojedinci različitih dobnih skupina uglavnom iz Afganistana, a u manjem broju i iz drugih zemalja. Mnoge od tih osoba su i po nekoliko puta u Hrvatskoj, na različitim mjestima, eksplicitno zatražile međunarodnu zaštitu tj. azil.

Prikupljeni iskazi govore o sljedećim obrascima ponašanja:
višesatnom, pa i višednevnom zatvaranju u policijske postaje bez prevoditelja
prekoračenjima ovlasti policijskih službenika
različitim oblicima verbalnog i fizičkog nasilja
prijetnjama i izrugivanjima od strane policijskih službenika
prisilnom potpisivanju dokumenata na hrvatskom jeziku ili nekom drugom jeziku (engleskom, perzijskom, rumunjskom i sl.) koji ne razumiju
oduzimanju vrijednosti i osobnih stvari te na kraju
protjerivanju unatoč eksplicitnom traženju azila u Hrvatskoj

Inicijativa Dobrodošli! i Are You Syrious? zbog toga traže hitan prekid nasilnih i nezakonitih vraćanja izbjeglica s teritorija Republike Hrvatske, žurnu provedbu temeljite istrage o nezakonitim i nasilnim protjerivanjima izbjeglica preko granica Republike Hrvatske i sankcioniranje nasilnih djelatnika policije i nadležnih osoba Ministarstva unutarnjih poslova te povrat nezakonito protjeranih izbjeglica, koji i dalje žele zatražiti azil u Hrvatskoj, u Prihvatilišta za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu i Kutini, a time i nastavak procedure zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

(Libela)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga