Izvestilac Evropskog parlamenta: Ne usvajati Aktu

Evropski parlament će u junu odlučivati o sudbini sporazuma Akta, koji je godinama ugovaran među najrazvijenijim zemljama Zapada bez dovoljnog prisustva javnosti

17. apr 2012

Dejvid Martin, izvestilac Evropskog parlamenta za Aktu (ACTA), preporučio je da taj međunarodni sporazum namenjen borbi protiv falsifikovanja i onlajn piraterije, ne bude prihvaćen u Evropskoj uniji (EU), navodi se na sajtu Parlamenta a prenose svetski mediji.

„Potencijalne pretnje po građanske slobode koje se nalaze u ovom sporazumu daleko pretežu nad dobrobitima koje se njime nameravaju postići“, ocenio je Martin u preporuci Komitetu za međunarodnu trgovinu Evropskog parlamenta.

U obrazloženju svoje negativne ocene, Martin se poziva na „nejasnoće u vezi s nekim aspektima ovog teksta i nesigurnost u vezi s njegovom primenom“, a posebno ističe predviđenu ulogu internet provajdera, individualnu kriminalizaciju korisnika Interneta, mogućnost prekida tranzita tzv. generičkih lekova, itd.

S obzirom na to, „Evropski parlament ne može da garantuje adekvatnu zaštitu građanskih prava u budućnosti“, ako bi Akta bila prihvaćena.

Prema njegovim rečima, „međunarodni sporazumi koji se bave bilo kakvim aspektom krivičnih sankcija, onlajn aktivnošću ili intelektualnom svojinom moraju jasno definisati razmere svoga delovanja, kao i zaštitu individualnih sloboda, kako bi se izbegle nenameravane interpretacije sporazuma“.

Evropski parlament će u junu odlučivati o sudbini sporazuma Akta, koji je godinama ugovaran među najrazvijenijim zemljama Zapada bez dovoljnog prisustva javnosti.

Nakon što su ga u januaru potpisale 22 zemlje Evropske unije, širom kontinenta izbili su ulični i onlajn protesti, a posledica je bila zamrzavanje ratifikacije sporazuma ili privremeno odustajanje od potpisivanja u devet članica Unije, među kojima je i Nemačka.

Da bi Akta stupila na snagu u Evropskoj uniji potrebno je takođe da je prihvati Evropski parlament.

Prethodni izvestilac Evropskog parlamenta za Aktu Kader Arif iz protesta je podneo ostavku neposredno posle januarskog potpisivanja Akte u Tokiju, ocenivši da taj sporazum „ide predaleko“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga