Izmenjena optužnica za međunacionalni incident u Temerinu

Policija je nakon incidenta saopštila da su mladići imali obeležja mađarskog ekstremno desničarskog Pokreta "64 županije" na odeći i da je u stanu Roberta Orosa pronašla automatsku pušku

20. mar 2013

Više tužilaštvo u Novom Sadu delimično je promenilo optužnicu protiv sedmorice mađarskih mladića okrivljenih da su 21. oktobra 2012. izazivali nacionalnu mržnju u Temerinu, piše danas dnevnik Mađar so.

U novoj optužnici izmenjeno je činjenično stanje koje se odnosi na krivično delo koje su počinila sedmorica mladića mađarske nacionalnosti, dok se ime Predraga Novakovića optuženog za nasilništvo u novoj verziji optužnice više ne pominje.

Optužnica je izmenjena nakon što ju je Viši sud u Novom Sadu vratio tužilaštvu sa zahtevom da se „uklone uočeni nedostaci“.

Pravni zasatupnih dvojice okrivljenih Antal Bozoki rekao je za današnji Mađar so (Magyar Szo) da tužilaštvo sedmoricu mladića i dalje tereti za izazivanje nacionalne, verske i rasne mržnje, za koje je predviđena kazna od jedne do osam godina zatvora, a jedan od njih tereti se i za nedozvoljeno držanje oružja.

Prema njegovim rečima, u optužnici nema nikakvih suštinskih izmena i ona se gotovo „od reči do reči poklapa sa optužnicom na koju je zamerke izneo i sud“.

Više javno tužilaštvo je krajem januara podiglo optužnicu protiv sedmorice osumnjičenih zbog incidenta u jednom ugostiteljskom objektu u Temerinu.

Atila Oros (23), Robert Oros (20) i Čongor Koperec (19) iz Temerina, Norbert Kovač (33) i Kornel Karpinski (21) iz Bečeja, Tomas Šmit (18) i Florijan Apatocki (18) iz Ade optuženi su zbog zlostavljanja gostiju i ugrožavanja njihove sigurnosti.

Uz to, pripisuje im se da su pozdravljali nacističkim pozdravom „Zig hajl“ i pritom gurali goste, koje su psovali i vređali po nacionalnoj osnovi.

Optuženi se terete da su nakon toga ispred kafića nasrnuli na dvojicu mladića iz Temerina i naneli im lake telesne povrede, a u tuču su se umešali i neki gosti lokala pa je optužnica prvobitno podignuta i protiv Novakovića zbog nasilničkog ponašanja.

Policija je nakon incidenta saopštila da su mladići imali obeležja mađarskog ekstremno desničarskog Pokreta „64 županije“ na odeći i da je u stanu Roberta Orosa pronašla automatsku pušku i drugo oružje i municiju, kao i propagandni materijal Pokreta „64 županije“.

Taj pokret je nakon incidenta saopštio da nema veze sa tim događajem i da vinovnici nisu članovi tog pokreta koji se u medijima naziva i neonacističkim.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga