Izložbe srpskog i hrvatskog slikarstva u Novom Sadu i Zagrebu

U Zagrebu će od 19. novembra do 10. januara biti organizovana izložba “Kolekcija Pavla Beljanskog: biseri moderne”, a u Novom Sadu “Miroslav Kraljević i sledbenici”, od 3. decembra do 21. februara

26. okt 2015

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog iz Novog Sada i Moderna galerija i Umetnički paviljon iz Zagreba organizovaće dve reprezentativne izložbe srpskog i hrvatskog slikarstva, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

U Zagrebu će od 19. novembra do 10. januara biti organizovana izložba “Kolekcija Pavla Beljanskog: biseri moderne”, a u Novom Sadu “Miroslav Kraljević i sledbenici”, od 3. decembra do 21. februara.

Autori izložbi su istoričari umetnosti Jasna Jovanov i Zvonko Maković.

“Koncept i sadržaj postavki direktno upućuju na evropski kontekst kulturnih tokova u regionu”, obrazložio je Zvonko Maković i dodao da je ovaj projekat značajan i za srpsku i za hrvatsku kulturu.

Gostovanje Spomen-zbirke Pavla Beljanskog u Umetničkom paviljonu u Zagrebu prikazaće reprezentativan izbor iz te kolekcije u kome će biti stavljen akcenat na tri slike: “Mladi diplomata” Marina Tartalje, zatim “Velika Iza” Vlaha Bukovca, kao i “Doručak na travi” Save Šumanovića.

Gostovanje Moderne galerije iz Zagreba premijerno će predstaviti slikarstvo Miroslava Kraljevića i njegovih sledbenika, a postavka će ukazati na međusobnu povezanost umetnika.

Čitav projekat dve institucije, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Moderne galerije iz Zagreba, vođen je idejom o komparativnom sagledavanju glavnog toka jugoslovenskog modernizma u periodu između dva svetska rata, koji je gravitirao prema dva umetnička centra – Beogradu i Zagrebu, rečeno je na konferenciji za novinare.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga