Izložba „Živeo Život“ produžena po drugi put

Izložba je posvećena svakodnevici u nekadašnjoj Jugoslaviji od 50-tih do 90-tih

20. okt 2014

Multimedijalnu izložbu „Živeo život“ do sada je videlo oko deset hiljada posetilaca, a organizatori su pozvali radoznale koji žele da saznaju šta je oduševilo toliki broj ljudi, ali i one koji žele još jednom da evociraju uspomene, da posete novosadski Muzej do kraja oktobra.

Ovo je drugi put da se, zbog velike zainteresovanosti, produžava trajanje ove izložbe.

Izložba „Živeo Život“ posvećena je svakodnevici u nekadašnjoj Jugoslaviji od 50-tih do 90-tih.

„Običan čovek je ustajao u šest sati, prao zube domaćom pastom, koristio Pitralon losion, a stan mu je mirisao na toplo mleko. Vozio je novog fiću, čitao magazin Start, slušao Ivu Robića i Siluete. Išao je u Trst da kupi ono što nije mogao u domaćim robnim kućama, kampovao je bez para sa društvom, radovao se državnim praznicima“, objašnjavaju u novosadskom Muzeju.

Kako se dodaje, osnovna ideja je da posetilac oseti ovaj period svim svojim čulima – da sedne u autentična vozila tog perioda i proba simulaciju vožnje, obuče uniformu radnika tog vremena, a na svoj vrat stavi Pino Silvestre kolonjsku vodu – ultimativni miris svakog muškarca 70-tih godina.

Postavka je multimedijalna i koncipirana tako da omogući posetiocu da doživi ovaj period svim čulima putem autentičnih eksponata, scenografija, instalacija, audio, video i 3D projekcija.

Podeljena je po tematskim celinama, koje na interaktivan način oživljavaju jedan vremenski period i postepeno uvode u jedinstven čulni doživljaj života u okviru četiri decenije.

„Živeo Život“ u Muzeju grada Novog Sada otvoren je za posetioce svakog dana osim ponedeljka od 9 do 20 časova.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga