Izložba „Zaobilazne strategije“ u MSUV

Arhitektura u Vojvodini na početku 21. veka predstavljena je na izložbi “Zaobilazne strategije” u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu

22. nov 2012

Arhitektura u Vojvodini na početku 21. veka predstavljena je na izložbi “Zaobilazne strategije” u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, koja je prvi korak koji MSUV čini u sagledavanju i mapiranju savremenih autora i njihovih arhitektonskih dela na teritoriji Vojvodine.

Izložba predstavlja do 28. decembra više od stotinu arhitektonskih dela 12 arhitekata i projektnih biroa koja su stvaralačkom praksom i delima obeležila prvu deceniju novog milenijuma.

To su arhitekte Dubravka Đukanović, Milan Kovačević, Lazar Kuzmanov, Dragan Marinčić, Aleksandra Marinčić, Ilja Mikitišin, Dušan Miladinović, Leonid Nešić, Aleksandar Rackov, Nemanja Radusinović, Toth Vilmos i Valkay Zoltan.

Koncepcija kustosa izložbe Vladimira Mitrovića je, kako je naveo, racionalno predodređena željom da u međusobnoj saradnji sa arhitektima, poštujući želje i predloge stvaralaca kao model za uspešan zajednički rad, izradi veći broj plakata koji će biti prigodni za prostor MSUV, ali i za druge izlagačke prostore u zemlji i inostranstvu.

Izložbu će pratiti katalog i niz različitih manifestacija, prezentovanja rada pojedinih arhitekata, stručnog vođenja po izložbi, predavanja i prikazivanja filmova koji se bave savremenom arhitekturom kao i rad sa najmlađim posetiocima.

Prema navodima Mitrovića, u delima odabranih autora uočljiv je jak umetnički naboj, često zapostavljen kod vojvođanskih arhitekata predhodnih generacija, u kojem se uspešno kombinuje savremeni pristup ahitektonskim programima i tretiranju materijala čije su tehničke karakteristike davno prevazišle sve što se godinama koristilo u domaćem građevinarstvu.

Učesnici izložbe se na pojedinim projektima, svesno ili nesvesno, priklanjaju nekim od aktuelnih arhitektonskih tendencija važećih u svetu, od naglašenog funkcionalizma i plastičnog oblikovanja, organske eklektike i reminiscencija na prošlost, preko staklene arhitekture tvrdih ivica i staklenih zavesa, do pokušaja uvođenja konstruktivizma ili pak dekonstruktivizma u svoja dela.

Izabrani autori su, takođe, ostvarili veliki broj visokih plasmana na konkursima i nagrada na stručnim izložbama i salonima arhitekture, kao i određen broj ostalih društvenih priznanja čime su u značajnoj meri skrenuli pažnju stručne i široke javnosti, na svoj stvaralački rad. Takođe, primetna su različita interesovanja tih autora, koji se pored arhitekture bave i projektovanjem enterijera, primenjenom umetnošću, industrijskim i grafičkim dizajnom, slikarstvom, istoriografijom, zaštitom graditeljskog nasleđa i brojnim drugim istraživanjima vezanim za širok spektar arhitektonske delatnosti, naveo je Mitrović.

Praktični, pragmatični i radni, sa savremenim tehnološkim i estetskim iskustvima, učesnici izložbe poseduju snažan osećaj autorske samosvesti, stvaralačke discipline i težnje ka besprekornoj realizaciji što ih, prema navodima Mitrovića, izdvaja od brojnih arhitekata koji su aktivni na području Vojvodine.

“Izabrani arhitekti svakako nisu grupa autora izolovanih od društva, ali mu svojim radom ukazuju i pomažu da postane svesno svojih najdubljih problema sa odgovornošću prema sebi, klijentima i društvenoj zajednici i prostoru u kome stvaraju”, naveo je Mitrović.

(SEEcult, Foto: Nemanja Radusinović, poslovni objekat DDOR Pančevo, 2003.)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga