Izložba Vojina Ivkova “Pred kućom” od sutra u prostoru Šok zadruge

“U slavu malog čoveka, našeg komšije i komšinice”

22. jun 2020

Izložba fotografija “Pred kućom” Vojina Ivkova biće otvorena sutra, 23. juna u 18 časova u pasažu Zmaj Jovinea 22 u Novom Sadu.

U prostoru “Šok zadruge” biće izložene fotografije koje prikazuju lica i fasade Novog Sada, sa one toplije, ljudskije strane, “koja lagano nestaje pod pritiskom novih užurbanih tržnih centara i višespratnica po poslednjoj modi”, navodi se u pozivu.

Na dan otvaranja, Vojin Ivkov će izložiti jednodnevnu ambijentalnu instalaciju u Centranoj galeriji Šok zadruge, a izložba u Šok koridoru biće aktuelna do 18.07.2020.

“U slavu malog čoveka, našeg komšije i komšinice”, ovako izložbu opisiju organizatori Šok koridor i Centralna galerija, te navode da Ivkov ima potrebu da otrgne od zaborava vreme koje danas polako postaje prošlost.

“To je vreme kada su se ljudi družili ispred zgrada, vreme kada se znalo ko ti je komšija i kada je komšija bio zakon. Danas se živi mnogo brže, a opet često ispraznije. Kontakt u četiri oka zamenile su virtuelne prepiske i društvene mreže, na kojima se gubi toplina i srdačnost jednog običnog pozdrava kao što je: ‘Dobar dan, komšija! Šta se radi!?’”, dodaje se u pozivu.

Junaci na njegovim fotografijama najčešće su bake i deke, koji su verovatno nekad kao devojke i mladići došli sa sela u grad, i sa sobom poneli običaj druženja u avliji, na klupicama ispred kuće.

Portrete Novosađana Ivkov postavlja na panele unutar jednog od najprometnijih novosadskih pasaža, dok unutar galerijskog prostora predstavlja fotografije na kojima su neke od zgrada uglavnom iz vremena socijalističke gradnje, u kojima žive portretisani. Unutar prostora Šok galerije umetnik smešta stolice i klupe nalik na one na kojima sede akteri njegovih fotografija, tako da posetilac gledajući izložbu u stvari vidi svet iz perspektive ovih ljudi.

Organizatori napominju i da ova serija fotografija predstavlja suočavanje sa stvarnim svetom.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga