Izložba „Smrt fašizmu – sloboda narodu“ u Inđiji

Fotografije na izložbi nastale su tokom rata, u vreme borbi, ali i u vreme zatišja, kada su se vodile bitke za opismenjavanje, protiv gladi…

03. jul 2016

Opštinski odbor Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) Inđija, povodom Dana borca i Dana ustanka u Drugom svetskom ratu, organizuje od 4. do 7. jula izložbu fotografija “Smrt fašizmu – Sloboda narodu”.

Izložba je organizovana u znak sećanja na 4. jul 1941. godine, kada je Politbiro Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) izdao zvaničan proglas o podizanju ustanka protiv okupatora, kao i na 7. jul 1941. godine, kada je pucnjima Žikice Jovanovića Španca počeo ustanak u Srbiji.

Fotografije na izložbi nastale su tokom rata, u vreme borbi, ali i u vreme zatišja, kada su se vodile bitke za opismenjavanje, protiv gladi… Te fotografije, kako su istakli organizatori, podjednako prikazuju težinu puta i veličanstvenost pobede Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, odnosno Jugoslovenske armije.

Neke od njih su uvrštene među svetske antologijske fotografije Drugog svetskog rata.

Izložbu će otvoriti potpredsednik SUBNOR-a Inđija Vlada Vuksanović Vlajko, nosilac Partizanske spomenice, najavio je Kulturni centar Inđija.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga