Izložba prostornih grafika Ferenca Barata u Novom Sadu: Objekti kao obojena muzika

Radovi sugerišu "umetnost u rezervatu", bez mešanja u svakodnevni život

15. avg 2019

Izložba prostornih grafika “Objekti kao obojena muzika” Ferenca Barata biće otvorena u ponedeljak, 19. Avgusta u novosadskoj galeriji SULUV.

Novi radovi ovog umetnika svojevrsatan su nastavak njegove estetike ‘’trodimenzionih grafika’’, predela umetnikove rane faze stvaralaštva iz oblasti takozvane čiste umetnosti prakse, naveli su organizatori.

“Ovi apstraktni, plastični radovi, sveži u nastanku, postavljaju i niz pitanje na formalnom, sadržinskom i egzistencijalnom nivou. Omeđeni u strogo kontrolisanim zonama radovi sugerišu ‘umetnost u rezervatu’ bez mešanja u svakodnevni život”, navodi se u najavi.

Dodaje se da napuštajući tradicionalnu formu i medij, Barat stvara jednu novu kategoriju slike kroz 3D medij slikarske forme.

Glavna delatnost kojom je Ferenc Barat postigao društveno i umetničko priznanje je grafički dizajn – dizajn plakata i oprema knjiga. Tokom godina njegovi plakati, zajedno sa radovima drugih novosadskih umetnika i grafičkih dizajnera, postali su sinonim za Novosadsku školu kulturnog plakata.

Od 1992. Godine Barat živi u Budimpešti, gde je osnovao grafički i umetnički studio za dizajn. Njegovi plakatski radovi se nalaze u više specijalizovanih galerija i muzeje savremene i primenjene umetnosti u Njujorku, Konektikatu i Koloradu (SAD), Parizu, Pečuju i Budimpešti (Mađarska), Lahtiju (Finska), Vilnovu (Poljska), Tojama (Japan), Beogradu (MPU), Novom Sadu (Pozorišni muzej Vojvodine, MSUV).

Samostalno je izlagao na preko četrdeset izložbi, kao i na velikom broju kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Barat se bavio i eksperimentalnom grafikom tokom čitave karijere, a poslednjih se godina posvetio umetničkom radu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga