Izložba Priča o dvoje umetnika: Ljubica Sokić i Bogdan Šuput

"Postavka će obuhvatiti 55 dela i neke od ličnih predmeta dvoje umetnika, prikazujući njihove životne i stvaralačke paralele"

08. apr 2019

Izložba Priča o dvoje umetnika: Ljubica Sokić i Bogdan Šuput biće otvorena u četvrtak u Galeriji Spomen-zbirka Pavle Beljanski, najavljeno je danas iz te institucije.

Izložba će biti otvorena do 2. juna, a autorka je kustoskinja Marta Đarmati.

Reč je o izložbi kojom Spomen-zbirka Pavla Beljanskog obeležava 105 godina od rođenja dvoje stvaralaca, kao i desetogodišnjicu smrti Ljubice Sokić.

Zamišljena je kao omaž u čast dvoje generacijski bliskih umetnika. Rođeni 1914. godine, Ljubica Sokić u Bitolju a Bogdan Šuput u Sisku, pripadali su predratnoj generaciji srpskih slikara stasaloj u četvrtoj deceniji 20. veka.

Njihovo prijateljstvo trajalo je sve do Šuputove tragične smrti, u Novosadskoj raciji 1942. godine.

Postavka će obuhvatiti 55 dela i neke od ličnih predmeta dvoje umetnika, prikazujući njihove životne i stvaralačke paralele.

U okviru programa Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019 – OPENS, u sklopu izložbe biće prikazana i postavka radova učenika svih smerova Škole za dizajn „Bogdan Šuput“ iz Novog Sada, inspisiranih pričom o dvoje umetnika i njihovim delima.

Izložba Priča o dvoje umetnika: Ljubica Sokić (1914–2009) i Bogdan Šuput (1914–1942), prvi put je prikazana u Galeriji Kuće Vojnovića Kulturnog centra u Inđiji (2017), a nakon toga gostovala je Maloj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu (2018).

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga